Naslovnica

V Merkurju niso zadovoljni

Naklo, 24. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kranjska trgovska družba Merkur v letošnjih prvih dveh mesecih ni dosegla načrtovanega prometa. Temu naj bi botrovale spremembe, ki so jih uvedli z novim letom in se nanašajo na prehod zaposlenih Kovinotehne k Merkurju. Podjetja skupine Merkur so prejšnji mesec dosegla neto prodajo v znesku 8,65 milijarde tolarjev, kar je štiri odstotke več od mesečnega povprečja v letu 2000. Neto prodaja v matični družbi Merkur pa se je marca povzpela na 7,44 milijarde tolarjev in je nekoliko višja od lanskega mesečnega povprečja. Kljub spodbudnim številkam pa matična družba Merkur za marčnim načrtom zaostaja za 300 milijonov tolarjev, skupina Merkur pa za 500 milijonov tolarjev. Marčni trend je torej pozitiven, seveda pa s tem še ni pokrit zaostanek, ki je nastal do konca februarja.

Kljub nižji delovni uspešnosti pa je bila povprečna plača zaposlenih v Merkurju v letošnjih dveh mesecih za 10 odstotkov višja kot v enakem obdobju lani.

Merkur je februarja z družbo Yukos, drugim največjim ruskim naftnim podjetjem, podpisal pogodbo o gradnji delavskega naselja v kraju Priobskoje v Sibiriji, vredno 16 milijonov dolarjev. Gradnja, ki naj bi trajala dve leti, se je že začela, predvidena vrednost letošnjih del pa znaša pet milijonov dolarjev. Merkur bo na omenjenem območju, ki je sicer nenaseljeno in brez cest, osnovna povezava s svetom pa je po reki Ob, zgradil delavsko naselje za 600 ljudi, v katerem bodo tudi stanovanjski bloki, športna dvorana, manjši hotel, trgovina, skladišča in drugo. Gradbena dela so zelo zahtevna, saj pozimi transport poteka po ledu, poleti pa s posebnimi ladjami baržami. Zimske temperature se gibljejo do -55 stopinj Celzija, poletne pa se povzpnejo tudi do 35 stopinj Celzija.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni