Slovenija

V Avstriji se sprašujejo, ali je tam krivec za hude poplave v Sloveniji

Maribor/Nova Gorica, 09. 11. 2012 10.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
M.R./G.G./STA
Komentarji
165

Na avstrijskem Koroškem praznijo vodne bazene na Dravi, zato se bo njen pretok spet povečeval. Gre za preventivni ukrep, ki bi ga morali Avstrijci izvesti že pred zadnjimi padavinami. Sprašujejo se, ali je to povzročilo katastrofalne poplave pri nas. Zaradi padavin bodo reke zopet naraščale v nedeljo popoldne in ponedeljek.

Poplava v Dravogradu
Poplava v Dravogradu FOTO: Mitja Stražišnik

Pretok Drave se je danes ob 12. uri začel povečevati do vrednosti 850 kubičnih metrov, lahko se zgodi, da bo dosegel celo tisoč kubičnih metrov. "Stanje bomo spremljali, ampak brez panike," je povedala poveljnica civilne zaščite za Maribor Ivana Grilanc. Razlog za povečanje dravskega pretoka je praznjenje akumulacij (vodnih bazenov) v Avstriji.

Avstrijci se tokrat pravočasno pripravljajo na nove padavine, kar bi po mnenju mnogih morali storiti že pred zadnjim dežjem. Ker tega niso storili, so šele v ponedeljek med obilnimi padavinami praznili akumulacije, zato so bile poplave v slovenskem Podravju še veliko hujše, so prepričani mnogi, o tem pa razpravljajo tudi Avstrijci.

Tehnični direktor Dravskih elektrarn Andrej Tumpej je za 24ur.com pojasnil, da je tak ukrep povsem običajen. Elektrarne imajo pravico, da dnevno izpraznijo do enega metra vodne gladine v bazenih, kar velja tudi za avstrijsko stran. Sicer gre za postopen ukrep, saj lahko vsako uro znižajo gladino v bazenu za največ 20 centimetrov.

Je za tako hude poplave pri nas kriva avstrijska stran?

O tem, ali je morda na razsežnost poplav v Sloveniji in Avstriji vplival človek, pa razpravljajo tudi v Avstriji. Sprašujejo se, ali so upravljavci mreže dravskih hidroelektrarn na avstrijski strani ravnali pravilno. Kot je za avstrijski Kurier povedal Helmut Jamnig iz državnega tožilstva v Celovcu, obstaja možnost, da bodo uvedli preiskavo, s katero bi ugotavljali, ali je kdo zanemaril svoje dolžnosti in posledično vplival na razsežnosti poplav.

Poplave v Muretincih
Poplave v Muretincih FOTO: Mia Media

Avstrijski časopis Kleine Zeitung je zapisal, da je za poplave ob Dravi krivo odprtje zapornic na akumulacijskih jezerih avstrijskih hidroelektrarn. To je namreč povzročilo, da je proti Mariboru steklo kar 2900 kubičnih metrov vode na sekundo, kar je najvišji izmerjeni pretok v zadnjih 100 letih.

Avstrijci s prizadetih območij ob Dravi so besni, saj so jim še med gradnjo hidroelektrarn projektanti zagotavljali, da bodo akumulacijski bazeni pravzaprav namenjeni tudi njim, da bo ravno regulacija preprečila morebitne poplave.

Temu pritrjuje Johannes Moser iz hidrografske službe, ki meni, da je bilo opozorilo pred ekstremnimi padavinami in morebitnimi poplavami izdano dovolj zgodaj, a so akumulacijske bazene kljub temu začeli prazniti prepozno.

Moser priznava, da so bile reakcije skladne s predpisi, a ravno zato, ker mnogi menijo, da so ti problematični, trenutno že potekajo pogajanja z ministrstvom o njihovi morebitni spremembi. "Ob spremenjenih predpisih bi bil obseg poplav veliko manjši, materialna škoda pa prav tako," je prepričan Moser.

Na spoštovanje predpisov se sklicujejo tudi upravljavci, ki pravijo, da so storili vse, kar jim nalagajo predpisi. Obtožujejo pa vremenoslovce, da so velike padavine napovedali šele, ko so bile te že dobesedno pred vrati in je bilo odpiranje zapornic že prepozno.

Jürgen Türk iz avstrijskih dravskih hidroelektrarn je dejal, da se katastrofe v Labotu enostavno ni dalo preprečiti. Bolj kot hidroelektrarne in njihova akumulacijska jezera pa so po njegovem za poplave krive slaba protipoplavna zaščita kraja in že omenjene rekordno visoke vode.

Hidroelektrarna Fala
Hidroelektrarna Fala FOTO: Mia Media

V nedeljo dež najprej na zahodu, v noči na ponedeljek pa povsod

Potem ko je bilo po katastrofalnih poplavah v ponedeljek in torek zadnjih nekaj dni dokaj suho vreme, vremenoslovci za konec tedna spet napovedujejo dež. Ta bo najprej v nedeljo zajel zahod Slovenije, v noči na ponedeljek in v ponedeljek pa bo deževalo v večjem delu države, je povedal Brane Gregorčič z Agencije za okolje (Arso).

Center za obveščanje zato opozarja, da bo do nedelje zvečer količina padavin na območju Julijskih Alp in Posočja predvidoma od 50 do 100 milimetrov na kvadratni meter, na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp ter jugozahodne Slovenije pa od 20 do 50 milimetrov na kvadratni meter. Le na skrajnem vzhodu najverjetneje ne bo veliko padavin.

Tudi avstrijski meteorologi opozarjajo, da bo na avstrijskem Koroškem v nedeljo in ponedeljek obilno deževalo.

Ker se bo ozračje labiliziralo, pihali pa bodo dokaj močni južni do jugozahodni vetrovi bo mogoč pojav stacionarne konvekcije in lokalno močnih nalivov, ki se bodo na nekaterih območjih lahko obnavljali. Lokalno bo količina dežja med nedeljo zvečer in ponedeljkom zvečer lahko dosegala okoli 100
milimetrov na kvadratni meter.

Po trenutnih napovedih Arso opozarja, da bodo reke začele naraščati v nedeljo popoldan sprva v zahodni Sloveniji, v noči na ponedeljek pa tudi v osrednji Sloveniji. V ponedeljek je mogoče pričakovati porast pretokov rek tudi na območju severne in vzhodne Slovenije, ki bodo dosegli velike letne pretoke. V primeru pojava močnih nalivov so mogoči močnejši porasti rek in manjših vodotokov ter hudournikov v večjem delu države.

V Podravju še odpravljajo posledice poplav

Na območju Maribora še vedno odpravljajo posledice poplav. Ogroženih življenj ni več, zato je regijska poveljnica civilne zaščite za Maribor Ivana Grilanc povedala, da se stanje počasi umirja. Trenutno predvsem pomagajo ljudem pri čiščenju in odstranjevanju materiala. Gasilci pomagajo tudi pri odstranjevanju razlitega kurilnega olja.

Pomaga jim tudi 223 pripadnikov Slovenske vojske. Enote JRKBO pomagajo pri razkuževanju objektov. Ena je v Dupleku, dve pa sta na področju Dogoš. Z današnjim dnem pa uprava za zaščito in reševanje končuje intervencijo, saj življenja niso več ogrožena, pravi Grilančeva. Vse naloge bodo prevzele javne redne službe.

Duplek
Duplek FOTO: Mia Media

Ostali pretoki visoki, a ne naraščajo

Agencija za okolje (Arso) pa je sporočila, da pretoki rek po Sloveniji upadajo. Velike pretoke še vzdržujejo reke Soča, Sava Dolinka, Sava, Savinja, Ljubljanica, Krka in Mura. Druge reke po državi imajo srednje pretoke. Ojezerene površine na kraških poljih notranjskega in dolenjskega krasa se zmanjšujejo. V prihodnjih dneh se bo vodnatost rek po državi počasi zmanjševala. Predvidoma v ponedeljek bodo pretoki rek po državi spet večji. Plimovanje morja bo v prihodnjih dneh povišano.

V Dupleku ogroženih 250 hiš

Vodja intervencije Stanko Grajfoner je povedal, da delavci civilne zaščite in gasilci, pomaga pa jim tudi 150 pripadnikov Slovenske vojske, pomagajo pri sanaciji tistih hiš, ki jim je voda tako močno razjedla temelje, da bi se lahko sesule. Od več kot 300 hiš, ki jih je zalilo, jih je tako močno ogroženih kar 250, pravi Grajfoner, ki dodaja, da ljudem pomagajo tudi čistiti stanovanjske prostore, da bi bili primerni in dostojni za bivanje.

Ko bodo ta sanacijska dela končna, bodo začeli reševati tudi problem podtalnice, ki zaradi visokega pretoka Drave pogosto vdira v kletne prostore stanovanjskih hiš.

Slobodan Stojanovič, vodja intervencije na območju Maribora, pa je povedal, da trenutno ljudem pomagajo odstranjevati mulj in uničeno opremo. Samo na območju Dogoš so v dveh dneh odpeljali 178 ton uničenega blaga. To pa počnejo še naprej.

Na območju Ptuja že bolj mirno

Dragomir Murko, regijski poveljnik civilne zaščite za Podravje,  je pojasnil, da se trenutno stanje umirja. Pričakuje, da bodo danes končali dejavnosti, saj naj bi bile zadeve obvladljive na ravni lokalnih skupnosti. V občini Ptuj imajo nekaj dela še na območju Orešja, kjer je še tudi okoli 20 pripadnikov Slovenske vojske. V občini Markovci je okoli 30 vojakov. Vojakom pomagajo tudi gasilske enote. Večina teh aktivnosti bo po besedah Murka končanih v kratkem.

Cestno podjetje naj bi tudi še danes odprlo cesto Stojnci–Borl, promet pa bo potekal izmenično enosmerno, ceste Muretinci–Borl pa za zdaj še ne bodo odprli, ker naj bi bila še vedno zelo poškodovana. V občini Gorišnica pomaga trenutno še 40 vojakov in delo naj bi končali danes, že včeraj pa je v Muretincih, ki spadajo pod omenjeno občino, delo končala državna enota za hitre intervencije. V občini Zavrč je komunala popravila vodovodno cev, ki jo je med poplavami odtrgalo.

Narsla Drava pri jezu Markovci
Narsla Drava pri jezu Markovci FOTO: Stojak Aleš

"Počasi se stvari umirjajo, elektrarna pa bo zaprta še tri do štiri mesece," je dejal Murko. Med poplavami je zalilo elektrarno Formin. Drava je zalila nizko ležeče prostore in strojnico, pri tem pa se je v prostore elektrarne izlila manjša količina turbinskega olja. Murko je še zatrdil, da so končana dela tudi na območju Ormoža. Še naprej spremljajo tudi napovedi za prihodnje dni in se v skladu s tem tudi pripravljajo.

Mirno tudi na Primorskem

Civilna zaščita severne Primorske pa je sporočila, da so dela končali že včeraj. Pred in med poplavami so razdelili veliko protipoplavnih vreč, za vsak primer pa bodo državo zaprosili še za nove.

Skupno na terenu 600 vojakov, še tisoč jih je v pripravljenosti

Ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je na terenu po vsej državi trenutno še 600 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, še tisoč pa jih je v pripravljenosti v celjski in mariborski vojašnici. Prizadetim v poplavah vojska danes pomaga na območjih Ptuja, Radelj ob Dravi, Dravograda, Markovcev, Gorišnice, Spodnjega Dupleka, Vuzenice, Ljubnega ob Savinji, Luč, Šoštanja, Gornjega Grada, Šmartnega ob Paki, Slovenj Gradca, Rečice ob Savinji in Črne na Koroškem.

Strokovni svet Slovenske karitas je iz sklada za naravne nesreče sprostil začetna sredstva za realizacijo prve pomoči najbolj prizadetim v skupni višini 40.000 evrov.

Slovenska vojska bo tudi ob koncu tedna z manjšim številom pripadnikov pomagala na prizadetih območjih, v prihodnjem tednu pa bo ponovno pripravljenih 1600 pripadnic in pripadnikov, so še zapisali na ministrstvu.

V velenjski občini za okoli 2,5 milijona evrov škode

Škoda poplav v velenjski občini po prvih ocenah znaša 2,5 milijona evrov. Občinska komisjia je zabeležila več kot 70 plazov, približno 100 hiš pa je zalila voda, so sporočili iz občine. Zagotovili so že prevoznost cest, neprevozna je le še cesta Ževart v Paki.

Na najbolj poškodovanih delih strug potokov Lepena in Sopota bodo čistili nanose pesa. Če ne bi pravočasno ukrepali, bi lahko potoka ponovno prestopila bregove in povzročila še velje uničenje javne infrastrukture in hiš.

Poplava v Velenju
Poplava v Velenju FOTO: Bralka Eva

V naslednjih dneh bo občina nadaljevala s sanacijo brežin reke Pake in pešpoti med Jenkovo cesto in Cesto talcev, ceste v Velunjskem grabnu ter ceste Plešivec-Sopota v Škalah. Danes bodo skušali urediti tudi vodooskrbo za hišo v Plešivcu, ki ji je plaz uničil lastno oskrbo z vodo.

V skladu z državno uredbo o metodologiji za ocenjevanje škode in s sklepom o ocenjevanju škode na stvareh zaradi posledic poplav bo predvidoma v torek z delom pričela komisija za ocenjevanje škode.

Občina poziva vse kmetijske pridelovalce, ki so utrpeli škodo na kmetijskih površinah, da najkasneje do četrtka, 29. novembra, na Mestno občino Velenje oddajo izpolnjen obrazec o oceni škode na kmetijskih zemljiščih in gozdovih, povzročene po naravni nesreči, ki je objavljen na spletni strani občine. Upravičenci lahko obrazec dobijo tudi v glavni pisarni velenjske občine.

Za škodo, ki je nastala na infrastrukturi objektov in delih objektov, bo predpisane obrazce na terenu izpolnjevala občinska komisija v sodelovanju z občani, ki so utrpeli škodo.

Zapore cest

Na Koroškem je zaradi udora še vedno zaprta cesta glavna cesta med Selnico ob Dravi in Lovrenškim mostom. Obvoz je urejen skozi Ruše. Zaradi plazu je zaprta tudi regionalna cesta Šmiklavž–Graška.

V Zasavju in Podravju sta zaprti cesti Stojnci–Borl in Borl–Zavrč, zaprt je tudi mejni prehod Zavrč. Ob desnem bregu Save pa je zaprta lokalna cesta Hrastnik–Radeče. Na Gorenjskem in severnem Primorskem so zaprte še cesti  Mojstrana–Vrata in Krnica–Radovna.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sasko-1
10. 11. 2012 12.27
+2
Avstrijci bi morali prevzeti vso odgovornost, tako moralno kot materijalno in nam povrniti vso škodo,zaradi malomarnega oziroma neodgovornega početja, v nasprotnem primeru pa na evropsko sodišče z njimi. Kje ste sedaj tudi naši odgovorni, da to sprovedete v dejanja?? Verjetno bo samo BLA BLA potem pa vsega konec!
Neža Vižintin
10. 11. 2012 14.37
-1
Stjepans
10. 11. 2012 16.31
+2
Nevem kako je zdaj, ampak že v bivši "Jugi" je celotni pretok Drave (v Avstriji in Slovenij!) uravnavan na strokovni osnovi, ne oziraje na formalno mejo med državama. Zdaj smo v EU, pa takšna neusklajenost!
tali?ni tom
10. 11. 2012 19.13
+3
v tistih cajtih bi jih avstrici dobil po kepi od Jugoslavije če bi to nardil , danes pa ko smo hlapci pa lohk delajo kar čjo ! je pa tut res da voda teče vedno navzdol in evo šmorna !
megla007
11. 11. 2012 15.06
+1
Tlachenka, vi ste ena bu da .. Avstrijci so videli, da se nivo vode dviguje in bi lahko z odpiranjem zapornic ohranjal vodostaj na istem nivoju, če ne drugega. Ne pa, da so, ko je bilo že prepozno, spustili plimni val po toku navzdol. Slovenija je pa opozarjala Hrvaško, da bo prišlo do poplavljan, a so se Hrvati ignoranstko hvalili, da Drava in pa Sava pri njih ne bosta poplavljali. Torej? Komu mora, zaradi česa Slovenija plačevat škodo v tem primeru? Kaj naj vas jaz na kolenih prosim, da si zaščitite bajto, ko pa si jo ne boste in vam jo bo poplavilo, bom pa jaz kriv, ker vas nisem opozoril????
Neža Vižintin
10. 11. 2012 11.07
-5
Ali smo mi morda poskušali preprečiti, da bi voda prišla na Hrvaško? Seveda vsak najprej poskrbi zase, ne bodo poplavili svojega območja da rešijo našega. Pa saj niste normalni, če to pričakujete in dobro veste, da slovenci nikoli tega ne bi naredili.
dajno
10. 11. 2012 12.57
+1
Logika??? Pri nas bi naj zadržali Avstrijsko in še našo vodo??
hotchilipoper
10. 11. 2012 07.53
Kako ste naivni
milos007
10. 11. 2012 07.44
+5
Ne vem zakaj naše tožilstvo ne sproži postopka, jasno je da si Avstrijci ne bodo pljuvali v lastno skledo. Ker smo v EU bi bili postopki enostavnejši.
pogan
10. 11. 2012 06.59
+1
a sedaj pa se še nevednega delajo še en dokaz da se delajo norca iz nas.
Brus123
10. 11. 2012 06.06
+4
Zdaj naj pa še škodo plačajo
JožaZportoroža
10. 11. 2012 04.06
+5
na arsu je za nedeljo ombocje avstrijskega koroskega obarvano rdece se pravi obilen dez, to pa pomeni ponovno narascanje drave. Upam samo da.bo tokrat narava prizanesla ljudem ampak trenutno ne zgleda ravno obetavno
ODIN
10. 11. 2012 01.37
-1
Marsi kdo bi lahko naredil marsi kaj, da bi bila škoda manjša, pa se to ni zgodilo. Tukaj ne morejo biti krivi samo avstrijci. Že dolgo vemo, da se zaradi izrednih izpustov vseh elektraren na Dravi lahko močno poveča tok zajezenih rek, pa strug temu primerno ni prilagajal nihče. Že res, da gre za 100 letne vode, ampak to pomeni le, da smo imeli 99 let časa, da bi to uredili, pa očitno nismo.
unikat.33
10. 11. 2012 02.28
+15
Dejstvo je, da je Drava v hipu narasla v višino 7 m, kar ne more biti samo posledica dežja. Potem pa je ta zabila reko Mežo in Mislinjo, ki sta se razlili po Koroškem.... Samo dež tega ni naredil!!!!
JožaZportoroža
10. 11. 2012 04.08
+1
pa mores gledat da iz pohorja in kozjaka pritece dosti majhnih potokov v dravo pa se nekaj snega je bilo na vrhu pohorja ki se je stopil
AmazonianQuenn
10. 11. 2012 00.40
+7
Te pa ni uni inteligentni kimavec kao direktor dravskih elektrarn reko, da so avstrijci delali vse po pravilh???? Hlapec navadn si tolko, da ves ce beres!!!
Drejc MB
09. 11. 2012 23.34
+28
Ja .... za skoraj 3000 kubikov pretoka so vsekakor krivi Avstrijci.... ker so zavlačevali... samo čudno je da se oni začnejo s tem ukvarjat in preiskovat sami sebe.... naša hlapčevska država pa ne protestira... nobeden SLO politik si ni upal tega izpostaviti...... navadne reve nam vladajo... Hidroelektrarno formin je zalilo.... torej to je kritični pretok ki se ne sme ponoviti..... in na to se da vplivat... res pa je da bi bil pretok kljub vsemu tam skoraj 2300, kar je še vedno preveč za protipoplavno zaščito..... Torej tu pa je na vrsti Slovenija da zadeve uredi.... naredi protipoplavno zaščito če je to možno.... in nenazadnje na mehak način preseli ljudi ki so na takem območju.... s tem mislim da jim krije npr. 70% stroškov..... brez veze jim je dajat potem ob vsakih polavah to je 1-2X na 10 let neko pomoč.... problem pa ostaja... V prihodnje pa seveda naj se dobro preuči kjer se lahko zida in kjer ne.....
boy36
10. 11. 2012 00.09
+6
pa tudi naše Dravske elektrarne bi lahko začele prej zniževati akumulacijo vode,pa je niso.res najlažje kazati na druge.Vedeli zo že zgodaj dopoldne za potezo avstrijecev.
modelx
09. 11. 2012 23.32
+8
v avstriji se nič ne sprašujejo. reševali so svoje riti na naš račun. morali bi jih tožiti za škodo.
boy36
10. 11. 2012 00.13
+1
modelx ma daj mali si poglej koliko hiš je tudi njim zalilo ,saj ne stojijo vse elektrarne na meji z Slovenijo. :)
modelx
10. 11. 2012 00.38
+6
in zakaj niso zapornic odprli 3 dni prej, ko se je že vedelo, kakšno bo vreme. Pri ans so vsaj 1 teden prej začeli napovedovati obilno deževje in opozarjati ljudi.
boy36
10. 11. 2012 00.54
+4
a pa so odprli zapornice na Slovenskih Dravskih elektrarnah ????????
boy36
10. 11. 2012 00.54
+3
BMWmunja
09. 11. 2012 23.27
+11
Ko je voda za jezom, ima gotovo energetsko in s tem komercialno vrednost. Ko je pod jezom, več ni vredna nič. Naredi lahko edinole gromozansko škodo, kot je to primer bil sedaj. Malega človeka, male države itd. pa K.U.R.C gleda, saj zajedalskim hidroenergetskim klikam ni treba nikomur odgovarjati za nastalo škodo in ljudske tragedije, če predolgo zadržujejo vodo za jezom. In to celo v EVROPSKI UNIJI!
1BEYBA
09. 11. 2012 23.15
+2
Ja kot vedno bojo za vse krivi drugi,kaj so naši naredili za ljubljano od poplav pred dvemi leti???Nič a so kaj teren poglobili jezove uredili,kje je čiščenje jaškov,ki je sedaj v tem jesenskem času zelo pomembno da se ne zamašijo in voda lahko normalno odteka.Nič od nič takrat ko se je dogajalo so se potem prikazali ko se je dalo vozit po cestah da se nebi kaj zmočili kaj šele umazali.Mislim sramota, da mamo take ljudi z takimi plačami ki nam samo pobirajo naredijo pa nič.Naj tem mafijskim tajkunom že končno in takoj vse poberejo denar pa dajo ubogim ljudem, ki so sedaj potrebni toplega zavetja,sanacije itd...in marsikdo tudi strokovne pomoči zaradi psihičnih travm, ki jih je doživel zaradi strahu in jih bo spremljal ob vsakem večjem nalivu če ne kar ob vsakih padavinah.Tisti, ki je to izkusil dobro ve kako težka je situacija tistim, ki pa k sreči ni blo treba doživet takih travm pa ne morete tega razumet dokler ne boste to doživeli.Zato nekateri ne pametnjačite in ne bodite nasramni z podlimi komentarji.
Ulikses
09. 11. 2012 22.57
+26
Dejstvo je, da noben od naših politikov ni naredil nič proti avstrijcem, četudi je šef civilne zaščite lepo povedal, da so avstrijci zafurali vse skupaj, ker niso spuščali vode zaradi elektraren oz. zaradi keša...oni so profitirali na katastrofi, mi pa smo fasali milijonske škode oz. verjetno celo milijardne, če štejemo tako materijalno škodo kot škodo gospodarstvu. lepo jih tožit pred evropskim sodiščem pa da vidimo nedotakljive avstrjice.
ujamni
09. 11. 2012 22.19
-5
Vsi samo govorite da so krivi avstrijci. Malo si preberite kaj je rekel tehnični direktor dravskih elektrarn pol pa komentirajte kako je z akomulacijo vode pred elektrarno.
Ulikses
09. 11. 2012 22.58
+13
kaj pa je povedal? sej so sami avstrijci končno priznali, da bi morali tisto vodo spuščat nekaj dni prej že...šef naše civilne zaščite pa je itak reku, da se je šlo samo za profit in nič drugega. sej so takrat v odmevih vsi na omizju rekli, da gre za ti. tehnične poplave torej za popalve, ki niso naravnega vzroka, temveč zaradi nestrokovnega ravnanja pri zapornicah eletrarn.
boy36
10. 11. 2012 00.11
+2
Ulikses po tvojem razmišljanju bi jo morali spuščati tuidi naše eelktrane pa je niso.
V.V.V.
09. 11. 2012 21.51
+5
SKODO NAJ AUSTRIJA POVRNE IN PLACA 4. X
Tonček Balonček
09. 11. 2012 20.34
+1
Janša bo tožil, tudi Dejana Karbo!
Anonym0use
09. 11. 2012 20.17
+11
pa kako je možno ,da majo polhne rezervarje ravno novembra ,k so zmer poplave ,lahko bi bli tolk pametni teli na teh elektrarnah, da bi mel akumulacijo sprazneno novembra,saj so poplave zmerom novembra ....
šala bajzer
09. 11. 2012 20.33
-1
mogoče jih je iz leta v leto proportionalno več in je zmeraj težje
Anonym0use
09. 11. 2012 20.39
+11
živim zraven reke ,če gledam kolk je narasla pri zadnjih poplavah, sem 100 posto ,da so avstrijci krivi za poplave na štajerskem koncu,ker je že večkrat bilo tako ,ampak 100 letni pretok pa nemore biti še od tega....
prerok123
09. 11. 2012 19.42
+1
Ali je sploh kdo poslušal, kaj je povedala gospodična mična ? 50 do 100 mililitrov!!!!! google pa preverite koliko je to proti 200l na m2
Kwaj
09. 11. 2012 19.40
-1
Avstrijci so obarvali kar veliko območje z rdečo barvo in tudi-prvič videl do zdaj-z vijolično kar je najvišje.....vse na meji z SLO.
Mato1984
09. 11. 2012 20.00
+4
176
09. 11. 2012 20.07
+2