Naslovnica

V Salzburgu o dvostranskih odnosih

Salzburg, 02. 07. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

<slika_2>Slovenija in Hrvaška prav v tem obdobju pospešeno rešujeta preostala odprta vprašanja. To sta na srečanju ob robu tridnevnega Evropskega gospodarskega foruma v Salzburgu ugotovila premier Janez Drnovšek in hrvaški predsednik Stipe Mesić. Po Drnovškovih besedah sta državi zelo daleč pri reševanju vprašanja meje, dogovor glede JE Krško pa je praktično že dosežen.

Vprašanje hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke se bo reševalo v okviru sukcesije s posredovanjem Baselske banke za mednarodne poravnave, je dejal Drnovšek. Na vprašanje, ali bo Slovenija zlato iz baselske banke porabila za rešitev problema hrvaških varčevalcev, je Drnovšek dejal, da ostaja odprtih več možnosti, vsekakor pa vlada teh sredstev ne namerava porabiti za tekočo porabo.

S srbskim premierom Zoranom 195144inđićem se je premier Drnovšek pogovarjal predvsem o gospodarskem sodelovanju med državama. 195144inđić je poudaril, da državi nimata odprtih dvostranskih vprašanj in obenem izrazil prepričanje, da bi se bilo mogoče dogodkom izpred desetih let, ko je Slovenija zapustila nekdanjo skupno državo, izogniti, saj Srbija "nikoli v zgodovini ni imela razlogov za probleme s Slovenijo".

Minister za finance Tone Rop, ki se v Salzburgu udeležuje Evropskega gospodarskega foruma, se je danes srečal s predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Jeanom Lemierrom. Kot je po srečanju povedal minister, so bili pogovori produktivni, saj sta sogovornika dosegla dogovori o tem, da bi tudi nekatera slovenska podjetja v državni lasti lahko dobila posojila EBRD, tokrat prvič brez jamstva države. Lemierre je ministra Ropa seznanil tudi z namerami EBRD, da se vključi v privatizacijo slovenskih bank ter o možnostih sofinanciranja naložb v zdravstvo.

Med drugim sta Rop in Lemierre tudi preučila možnost, da bi Sklad za JV Evropo preoblikovali v Evropski sklad, v katerem bi poleg Slovenije tudi evropska podjetja sodelovala na razpisih za financiranje projektov na območju JV Evrope.

Udeleženci Evropskega gospodarskega foruma v Salzburgu so drugi dan razpravljali predvsem o perspektivah severne Evrope in o odnosih med Evropsko unijo in Rusijo. Največ pozornosti pa je veljalo varnostni politiki in stabilnosti v Evropi. Srbski premier Zoran 195144inđić je sogovornikom zagotovil, da vladna kriza v Jugoslaviji ne predstavlja grožnjo stabilnosti na že tako ali tako nemirnem območju. 195144inđić je ob robu foruma v Salzburgu poudaril, da je Srbija pripravljena izpeljati reforme, potrebne za to, da postane del demokratične Evrope. Pri tem Beograd pričakuje podporo mednarodne skupnosti, zlasti v obliki različnih naložb v politični in gospodarsko stabilnost območja, kar gotovo stane manj v primerjavi s stroški kriznega upravljanja.

V Salzburgu, kjer je proti svetovnemu gospodarskemu zborovanju v nedeljo popoldan protestiralo kakšnih 3000 ljudi, se je pozno zvečer odvijala prava drama. Policiji je skupino petsto vročekrvnih demonstrantov obkolila na ulici v središču mesta in jih v zapori držala več ur. V prvih vrstah protiglobalistov so stali dunajski anarhisti in ravno ti so policijo najbolj izzivali, policisti so si večinoma le zaščitili lastne glave, sile v resnici niti niso uporabili. Antiglobaliste je prepričal šele salzburški župan. In sicer okrog desetih zvečer, ko so mu vidno izčrpani, v majhnih skupinah, sledili iz obkoljenega območja.

Sicer je na tridnevnem Evropskem gospodarskem forumu, ki je organiziran ob podpori Svetovnega ekonomskega foruma, v prvi vrsti vprašanje Srednje in Vzhodne Evrope. Na forumu, ki poteka pod naslovom "Evropa: gradimo na različnosti" in velja za eno najpomembnejših srečanj političnih in gospodarskih voditeljev Evrope, se je zbralo več kot 600 predstavnikov iz 44 držav, od tega 14 voditeljev držav in vlad, med njimi finančni minister Tone Rop in slovenski premier Janez Drnovšek. Kot prvi govorec je nastopil srbski premier Zoran 195144inđić. Evropski gospodarski forum bo pokazal, ali je Zahod resnično odločen v svoji nameri, da pomaga ZR Jugoslaviji pri njeni prenovi, je na forumu dejal 195144inđić.