Slovenija

FOTO in VIDEO: Posledice potresa: odpadanje ometa, razpoke, prekinjen pouk in evakuacije

Ljubljana, 22. 04. 2014 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./S.S./V.L.
Komentarji
472

Potres, ki je stresel Slovenijo, v občinah Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna ni povzročil večje materialne škode. Predvsem s starejših stavb je odpadlo nekaj ometa in strešnikov. Pouk na Pivškem je bil prekinjen, evakuirali so tudi učence v Ilirski Bistrici, Postojni in Ljubljani.

Na svetovni dan Zemlje nas je ta očitno spomnila na svojo moč. V Sloveniji so se namreč ob 10.58 tresla tla. Urad za seizmologijo in geologijo je sporočil, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili močan potresni sunek, po preliminarnih podatkih je bilo žarišče potresa 50 kilometrov jugozahodno od Ljubljane, v bližini Pivke. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 4,4. Potresu so sledili še številni popotresni sunki. Najmočnejšemu smo bili priča ob 11.22, ko je magnituda znašala 2,3.

Potres čutili tudi v Benetkah in Trstu

Po prvih podatkih, ki so jih prejeli na Agenciji RS za okolje (Arsu), ni bilo nobene poškodbe na objektih, zaradi česar so ocenjevali, da intenziteta potresa ne bo presegla V. stopnje po 12-stopenjski evropski potresni lestvici. Nato pa so prejeli tudi podatke o poškodbah na objektih. Tako po dosedanjih podatkih intenziteta potresa ne bo presegla VI. stopnje.

Kot je pojasnil Matjaž Godec, dežurni seizmolog, gre po dosedanjih podatkih sicer za manjše odpadanje koščkov ometa in lasaste razpoke, in sicer na ozkem območju poškodb med Ilirsko Bistrico in Pivko. Žarišče današnjega potresa je bilo namreč po njegovih besedah globoko - 20 kilometrov. V takšnih primerih se potres čuti na širokem območju, toda na območju nad žariščem učinki niso tako močni, pravi Godec. Kot je dejal, so potres čutili tako v Zagrebu, Karlovcu in na Reki, kot tudi v Benetkah in Trstu.

Potres je povzročil nekaj škode na objektih.
Potres je povzročil nekaj škode na objektih. FOTO: POP TV

Preplah po vsej Sloveniji

O tresenju tal so sporočali iz Maribora, Velenja, Pirana, Cerknice, Celja, Jesenic, Slovenskih Konjic, Kočevja, iz Raven na Koroškem in številnih drugih krajev. V severno primorski regiji so ljudje tudi čutili potresni sunek in o tem obvestili regijski center Nova Gorica. Tam so klice dobili iz občin Kobarid, Idrija, Nova Gorica, Ajdovščina in Vipava. Poročali so tudi o številnih evakuacijah. Na Krasu so nekateri bežali iz poslopij.

Na Facebooku in Twitterju so številni opisovali dramatične trenutke. Nekateri pravijo, da jih je močno streslo in da niso vedeli, kaj naj storijo. Ljubljana je na potresno nevarnem območju, zato ni čudno, da se vsake toliko strese, pravijo drugi. Ena od naših bralk, ki dela v Ljubljani pravi, da se je v trenutku potresa slišalo glasno bobnenje, pred njo pa je nato rahlo zanihal računalniški ekran z računalniško mizo vred. Trajalo je nekaj sekund, pravi.

Evakuirali več osnovnih šol

Kot nam je potrdilo vodstvo OŠ Pivka, so ob potresu nemudoma evakuirali učence in zaposlene, pouk pa se ni več nadaljeval. Otroci so ostali zunaj, organizirano je bilo varstvo in športne aktivnosti, potem pa so otroke poslali domov. Tudi vodstvo Osnovne šole Antona Globočnika Postojna je odločilo, da se izvede evakuacijo. Kasneje so učence višjih razredov poslali domov.

Podobno je bilo tudi drugod. Med drugim so evakuirali tudi osnovno šolo v Ilirski Bistrici. Učenci in zaposleni so zunaj počakali nekaj časa in čutili še nekaj popotresnih sunkov, nato pa so se vrnili v šolo.

Ravnateljica OŠ Riharda Jakopiča v Ljubljani Tatjana Slavičić je za 24ur.com potrdila, da so res učenci in učitelji zapustili zgradbo zaradi potresa. Povedala je, da so potres močno občutili, predvsem v drugem in tretjem nadstropju in so se zato odločili za evakuacijo. Ta je potekala hitro in učinkovito, je še povedala ravnateljica.

Evakuacija na OŠ Riharda Jakopiča
Evakuacija na OŠ Riharda Jakopiča FOTO: 24ur.com

Kakšna je škoda?

"Kot so sporočali občani, večje škode ni bilo, padale so predvsem stvari iz polic in slike iz zidu, v osnovni šoli Pivka pa se je nekoliko poškodoval del stropa," so sporočili z Občine Pivka.

Milan Štulc, predstavnik postojnske občine, je sporočil, da je potres po prvih podatkih povzročil predvsem nekaj strahu, saj je kar nekaj prebivalcev zapustilo bivališča. Zdaj so se že vrnili vanje, pravi.

Kot so po ogledu ugotovili v regijskem centru Postojna, je bilo kar nekaj poslopij poškodovanih. Kot pravi namestnik poveljnika Klemen Grilj, sta s pomočjo člana Občinskega štaba Civilne zaščite Aleša Beleta ob pregledu ulic ugotovila, da so posledice potresa vidne na več objektih. Z večstanovanjskega objekta na Ljubljanski cesti je odpadlo več kosov ometa, na Tomšičevi ulici je iz strehe neke hiše padlo nekaj strešnikov, na Ulici prekomorskih brigad je odpadel strop nad vhodom v večstanovanjski objekt, omet pa je odpadel tudi s stavbe na Gregorčičevem drevoredu.

Ljubljanski župan Zoran Jankovič je zagotovil, da ima Ljubljana že narejen načrt, kako ravnati, če bi prišlo do močnejšega potresa: "Eden od razlogov, zakaj so določena področja ostala nepozidana oziroma niso predlagana za pozidavo, je ravno to, da lahko na teh področjih, ki so ravna, ki so blizu dostopa do cest, kjer zraven ni objektov, postavimo šotore v primeru kakšnih hujših posledic in tam organiziramo življenje. Da, imamo tak načrt pripravljen in upam, da bo samo ostal pripravljen."

Evakuacija v Šolskem centru Postojna
Evakuacija v Šolskem centru Postojna FOTO: Teja Šparemblek

Ali lahko pričakujemo še kakšen močnejši sunek?

Današnji potres je po dosedanjih ocenah strokovnjakov dosegel peto stopnjo po evropski potresni lestvici. "V zaprtih prostorih ga čuti večina, na prostem pa posamezniki. Mnogi se zbudijo. Posamezniki se prestrašijo. Ljudje čutijo tresenje celotne stavbe. Viseči predmeti vidno zanihajo. Majhni predmeti se premaknejo. Vrata in okna loputajo," pravi opis pete stopnje.

Po besedah tajnika svetovne seizmološke organizacije in profesorja na tržaški univerzi Petra Suhadolca je bil potres na prelomu, ki je del snežniškega nariva. "Gre za območje, kjer so tudi v preteklosti beležili močnejše potrese - zadnjega pred kakimi desetimi leti, ki pa niso presegali magnitude 5,5," je dejal za portal Slovencev v Italiji slomedia.it.

Nihče ne more natančno odgovoriti, ali lahko pričakujemo še kakšen močnejši sunek ali gre za nekaj povsem rutinskega, pravi. Če pa sklepajo na podlagi izkušenj s tega območja, je bil danes glavni potres, kateremu bo sledila vrsta sunkov. To bo trajalo več mesecev, a se bodo počasi umirjali, pravi Suhadolc. "Zaenkrat smo lahko pomirjeni," je dejal.

Na območju današnjega potresa so po besedah dežurnega seizmologa Godca podobne potresne sunke zabeležili tudi v preteklih letih. Maja 1995 je to območje stresel potres VI. stopnje po evropski potresni lestvici, junija 2002, aprila 2005 in oktobra 2010 pa potresi V. stopnje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (472)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Začni Živeti
22. 04. 2014 20.10
+21
Le vprašanje časa je kdaj bo Slovenijo stresl tko k 1895...... sem prepričan da se Zemlja kar dosti špara s potresom na naših tleh!
Gavrane20
22. 04. 2014 20.50
+1
Nekje sem prebral da je na vsakih 150let en rusilni potres mislm povprecno to pomen lahk je jutr lahk pa cez 100 let :) kdo ve
Vrag vragov
22. 04. 2014 22.39
Potres iste moči ne bi povzročil tako velike škode kot takrat. Treba je upoštevati da gradnja v tistem času ni bila tako izpopolnjena
ref
22. 04. 2014 22.51
+2
hja vragv vragov.. mislm da je bila vcasih se bolsa gradnja kot sedaj... sploh danasnje novogradnje so vprasljive, kjer se vsepovsod varcuje na materialih in ni vse po predpisih tko kot more bit..
povanpireni
23. 04. 2014 07.28
+1
EvelinaHana
22. 04. 2014 19.56
+4
Jah - tisti stoletni v Ljubljani malo zamuja, a ne ... No nas Kozjance je tokrat obšel ali pa ga mi in sosedje nismo čutili - smo bili zunaj na sončku :)
nora_ovca
22. 04. 2014 19.56
+39
zanimivo... razpoke samo na novogradnjah. Ni samo mit, da so novogradnje šlamparija. Drži, drži.
Against
22. 04. 2014 20.28
-1
Potres podre vse živo. Če so samo razpoke, je še ok.
JohnyCash
22. 04. 2014 22.43
+3
Razne stare bajte, ki se niso protipotresno zgrajene, brez armiranobetonskih stebrov itd., so se veliko bolj nevarne. Sploh ob mocnejsem potresu se plate sesedejo ena na drugo, kaj se zgodi s tistim, kar je vmes, pa verjetno ni potrebno posebej razlagat.
divaca778
22. 04. 2014 19.39
+6
Axel Nikos
22. 04. 2014 19.37
+0
Lejte eni ste ga cutli drugi ne,sam mal vec resnosti pokazte pa mislm da je dost politike ze tko nas je sc... pelala tko ko vedno.
Jebiga009
22. 04. 2014 19.36
+14
to je narava , človek tukaj ne more nič ,se pa na vse pretege trudi da bi premagal naravo sam je nikoli nebo.
Axel Nikos
22. 04. 2014 19.43
+10
Se strinjam je narava mocnejsa,kot si mislimo. Tole kar drugod se dogaja od typhoona ki zadel filipine do potresa v cilu itd.. je sele zacetek kar narava pripravlja.Narava nam bo se dala vetra.
bunak
22. 04. 2014 19.35
-2
Mislim, naši otroci živijo na potresnem območju ...?!
Against
22. 04. 2014 20.29
+1
Kaj bi jih dal v vato, vazelin, vazo in nato na omaro, da bodo zaščiteni kot bubreki v loju? Sami pussiji, že itak jih je preveč.
Venividivici1
22. 04. 2014 19.26
+24
Janša je kriv
Paleozoik
22. 04. 2014 19.21
+26
Mene nič ne skrbi, ker vem, da bo Pahor vse ometal in nazaj pozidal.
Warlock.
22. 04. 2014 19.21
+27
Očitno bog ima rad Prekmurje....sigurno ima rad gibanico ;)
zetar
22. 04. 2014 19.16
+31
dosadni so s tem gaalaxy s5....
Warlock.
22. 04. 2014 19.23
+10
jaz imam htc one, 100% boljše če gledaš kake filme ali poslušaš muziko, zvočniki so zakon.
zetar
22. 04. 2014 19.35
+9
pa če si še prispevka ne morš u meru ogledat. drgač se pa čisto strinjam da je htc dbest
RožLLee
22. 04. 2014 19.15
+1
Tole bodo bolj politične igrice....
9201950313
22. 04. 2014 19.16
-1
Giggy
22. 04. 2014 19.04
+0
blaue-augen
22. 04. 2014 18.52
+8
eh če to je SCT delo pa je odpadl
Exspress Rex
22. 04. 2014 18.46
+7
V Mariboru se ni nič treslo, mogoče v onih plehnastih blokih pri novi vasi
dajns
22. 04. 2014 18.40
+10
ma kej tu kar je odpadlo je delalo primorje
Tone 12345
22. 04. 2014 18.34
+5
Ali lahko pričakujemo!kdo je pa do sedaj napovedal potrese??
ivansolo
22. 04. 2014 18.21
+2
po komentarjih sodeč, ima današnji potres politično ozadje...
Blaška
22. 04. 2014 18.35
+8
ja, nekateri so res toliko usekani, da vidijo vsepovsod samo politiko, oziroma vse dogodke, čeprav so tudi nadnaravni ali naravni, povezujejo z njo : ))
Mariyah
22. 04. 2014 18.14
+3
Najhujše šele pride.. ( SMRKOVC ) se prebuja..
RožLLee
22. 04. 2014 17.46
+20
Zemlja hoče nafto nazaj.......ve kje je treba začet.....
9201950313
22. 04. 2014 17.48
+4
ZAGOR TE-NEJ
22. 04. 2014 18.06
+1
ZAGOR TE-NEJ
22. 04. 2014 18.07
-1
ZAGOR TE-NEJ
22. 04. 2014 18.22
+1