Naslovnica

V Vatikanu poostrili varnostne ukrepe

Vatikan, 15. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/N.Š.
Komentarji
0

Na Trgu Svetega Petra v Vatikanu so se danes razmestili policisti, ki bodo skrbeli za red ob jutrišnjem obisku koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja. Ta bo Vatikanu uradno predal božično drevo z avstrijske Koroške, ki sicer že stoji na trgu. Varnostni ukrepi so po besedah pristojnih organov potrebni zaradi napovedanih protestov levičarskih skupin proti Haiderjevem obisku.

Z ulic okoli trga so umaknili avtomobile in smetnjake in poostrili varnost okoli hotela Columbus, ki stoji v bližini kraja, kjer naj bi prenočil nekdanji vodja avstrijskih svobodnjakov (FPOe) in njegova soproga. Za jutri je policija napovedala prepoved prometa v vseh ulicah okoli bazilike Svetega Petra.

Za jutri sta napovedani dve zborovanji proti Haiderju, k enemu so dopoldne v zgodovinskem središču Rima pozvali študentje, drugo pa okoli štirinajste v vrtovih Angelskega gradu v bližini Trga Svetega Petra pripravljajo komunisti in anarhisti. Judovski lastniki trgovin v Rimu pa bodo v znak protesta proti Haiderju jutri za dve uri ugasnili neonske napise na svojih trgovinah. Vodja judovske skupnosti v Rimu Leone Paserman je mestno upravo pozval, naj sledi vzoru "zatemnitve" in ugasne osvetljavo najpomembnejših spomenikov v mestu. Paserman je po pisanju časnika Corriere della Sera ostro kritiziral odločitev Vatikana, da Haiderjevega obiska kljub protestom ne odpove.

Papež Janez Pavel II. naj bi Haiderja s številčno delegacijo s Koroške sprejel okoli 10. ure, okoli 15. pa naj bi Haider na slovesnosti, na kateri papež ne bo sodeloval, slovesno predal božično jelko, ki že nekaj dni stoji na trgu.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni