Naslovnica

Veliko se je zgodilo v kratkem času

, 17. 07. 2024 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Za Ime tedna bi lahko izbrali kogarkoli izmed tisočev anonimnih pripadnikov policije in teritorialne obrambe, ki so se leta 1991 borili za samostojno Slovenijo. Pogovarjali smo se z Vinkom Beznikom, ki je bil tedaj poveljnik Specialne enote policije, in Albinom Gutmanom, ki je v času vojne vodil Pokrajinski štab teritorialne obrambe na Dolenjskem. Zgodbi obeh veteranov sta zanimivi tudi zato, ker ob deseti obletnici večinoma govorijo politiki. Albin Gutman je danes glavni republiški inšpektor za obrambo, Vinko Beznik pa se je upokojil.

Vojna se je za Albina Gutmana začela z ukazom naj z barikadami zaustavi enoto zračne obrambe iz Karlovca v Poganjcih.

Gutman: Kakšnih posebnih občutkov takrat nisem imel, ker je bilo potrebno takoj ukrepati in reagirati. To je bil še čas, ko je velik del Slovencev še počival od praznovanja ob svečani razglasitvi.

Vinko Beznik je dobil ukaz naj s svojo enoto pomaga teritorialcem v Trzinu.

Beznik: Problem je bil v tem, da smo nasprotnika poznali. Ravno v Trzinu sem osebno poznal človeka, ki je vodil kolono, to je bil kapetan I. klase Popović. Moram priznati, da v Trzinu nisem takoj izdal ukaza za odprtje ognja, ko sem ga dobil iz republiške koordinacije, ampak nekaj ur kasneje.

Kdo je izdajal ukaze za uporabo ognja? Od koga ste dobivali ukaze, direktno od gospoda Bavčarja?

Beznik: Ja, jaz sem dobival ukaze direktno od ministra.

Gutman: V teritorialni obrambi smo dobivali ukaze po liniji poveljevanja, se pravi ali neposredno od republiške koordinacije –