Veriga dobrih ljudi

Kaj je Veriga dobrih ljudi?

Ljubljana, 17. 10. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Projekt Veriga dobrih ljudi je bil zasnovan z željo in ciljem čim več družinam po Sloveniji pomagati iz primeža revščine. Z njim želimo povezati Slovenijo v boju proti revščini.

Povežimo Slovenijo v boju proti revščini. (vir: iStock)
Povežimo Slovenijo v boju proti revščini. (vir: iStock) FOTO: iStock

Komu je projekt namenjen?

Družinam, ki jih je doletela nenadna sprememba. Najbolj prizadeti so ljudje z minimalno ali nižjo plačo, samohranilci, prekarni delavci, bolni in invalidsko upokojeni.

Ljudje se v stiski običajno znajdejo nenadno, lahko se zgodi smrt enega od staršev, ki je skrbel za večji del prihodka, lahko zboli in ne more več hoditi v službo. Med nami so mame ali očetje samohranilci, ki si ne morejo privoščiti varstva otroka, službe v dopoldanskem času pa zanje ni. Zgodi se tudi rojstvo otroka s hudo prirojeno boleznijo. Eden od staršev mora ostati doma in skrbeti za bolnega otroka, prihodek družine se prepolovi, stroški pa zaradi nege in zdravstvene oskrbe običajno zrastejo. Med ljudmi v stiski so tudi taki, ki so dolga leta živeli z minimalnimi dohodki, ko pa nenadno izgubijo službo, nimajo ne prihrankov ne možnosti nove zaposlitve. Ob prvem večjem strošku, pa naj gre zgolj za popravilo avta ali hladilnika, vzamejo kredit in padec v težave se začne.

V stiski se lahko znajde vsak, padec pa je pogosto nenaden. (vir: iStock)
V stiski se lahko znajde vsak, padec pa je pogosto nenaden. (vir: iStock) FOTO: iStock

Program pomoči družinam v stiski

Ko se družina znajde v stiski, je dolgoročno najučinkovitejša celostna obravnava. Zagotovo je najprej potrebna finančna pomoč, da se preprečijo najhujše posledice, a za dolgoročen uspeh je treba delovati celostno. Ko se družina znajde na dnu, ko ne zmore sama zagotoviti lastnega obstoja, se pogosto zamajejo vsi stebri življenja tako staršev kot tudi otrok in njihovih medosebnih odnosov. S podporo na vseh ravneh lahko okrepijo svoje kompetence in najdejo pogum, da pokažejo svoje talente, izboljšajo svojo samopodobo in znova postanejo aktiven člen naše družbe.

Družini poravnamo tudi najnujnejše življenjske stroške in skupaj ocenimo finančno situacijo ter naredimo načrt za naprej.

Finančna in materialna pomoč

Ko ZPM družino sprejme v program, je pogosto finančno in materialno povsem izčrpana: ne zmore pokrivati niti najnujnejših življenjskih stroškov za preživetje. "Opremi se jih s paketom hrane, ki ga družine prejmejo 1-x na mesec. Pri paketu hrane se trudimo, da je sestavljen iz polnovrednih in zdravih izdelkov. Družini poravnamo tudi najnujnejše življenjske stroške in skupaj ocenimo finančno situacijo ter naredimo načrt za naprej. Za družine, pri katerih je finančna ali bivanjska stiska še posebej težka, organiziramo dobrodelni sklad in s pomočjo podpornikov in javnosti zbiramo namenska sredstva, s katerimi se pokrivajo dolgovi ali uredijo najnujnejše bivanjske razmere. Šoloobvezne otroke po potrebi vključimo v program Botrstva, da jim omogočimo razvoj svojih talentov in da se počutijo kot aktiven člen družbe."

Izhod iz težav je pogosto lažji, kot se zdi na prvi pogled, vendar je pomembno, da se obrnemo na ustrezne inštitucije. Za uveljavljanje pravic so potrebni uradni dopisi in poznavanje zakonodaje, za kar je potrebna strokovna pomoč in poznavanje zakonodaje.

Pomoč pri reševanju birokratskih ovir

Finančna stiska je pogosto povezana s pravnimi zapleti. Tolmačenje zakonodaje za povprečnega državljana ni enostavno, poti socialnovarstvenega programa pa so pogosto birokratsko zahtevne, kar nemalo posameznikov privede do tega, da ne izrabijo institucionalne pomoči, ki nam je v Sloveniji na voljo. Izhod iz težav je pogosto lažji, kot se zdi na prvi pogled, vendar je pomembno, da se obrnemo na ustrezne institucije. Za uveljavljanje pravic so potrebni uradni dopisi in poznavanje zakonodaje, za kar sta potrebna strokovna pomoč in poznavanje zakonodaje. Zato družinam, ki so vključenje v naš program, pomagamo tudi na tem področju. Deloma zadostuje pomoč naših sodelavcev v ZPM Ljubljana Moste-Polje, pri zahtevnejših primerih pa družini omogočimo brezplačno pravno pomoč v sodelovanju z odvetniškimi pisarnami.

Psihosocialna pomoč

Program za celostno pomoč je zasnovan tako, da pomagamo na vseh ravneh, ki so pomembne, da si družina opomore in se dolgoročno izvije iz težav. Družino tako glede na njene potrebe vključimo v naše programe in delavnice.

- Terapevtska pomoč (npr. obvladovanje stresa, čustvena podpora, pomoč pri izgubi motivacije)

- Delavnice upravljanja s finančnimi viri (npr. metode varčevanja, reševanje dolgov)

- Delavnice gospodarnega upravljanja gospodinjstva (npr. samooskrba, priprava cenovno ugodnih zdravih obrokov, urejanje gospodinjstva)

- Krepitev funkcionalne pismenosti (npr. učenje jezika, uporaba interneta in računalnika, izpolnjevanje prošenj in vlog, informiranje o pravnih in administrativnih postopkih, nasveti pri iskanju zaposlitve, finančna pismenost)

- Delavnice za krepitev starševskih kompetenc in izboljševanju medsebojnih odnosov

Tovrstni programi družini omogočajo, da spremenijo način delovanja in upravljanja družinskih financ in odnosov, si pridobijo nova znanja in se opolnomočijo na vseh nivojih, ki so pomembni, da družina znova postane varno zavetje za razvoj otrok in vsi njeni člani aktivni členi naše družbe.

Vnovična integracija družine

"Izguba socialnega statusa, finančni dolgovi, razpad, bolezen ali smrt v družini in čustvena stiska, ki je povezana z naštetimi težavami, povzročijo tudi odtujenost družinskih članov, kar še dodatno poveča stisko in osamljenost. Ko družini zagotovimo najosnovnejšo pomoč, ki zajezi najhujšo stisko, je pogosto potrebna tudi vnovična integracija celotne družine. V dlje trajajoči stiski starši pogosto izgubijo moč in motivacijo za tvorno družinsko življenje, skupna doživetja, ki povezujejo člane družine, so gosto le bled spomin ali pobožna želja."

Če ukrepamo pravočasno, lahko tragedijo spremenimo v zgodbo o uspehu. (vir: Thinkstock)
Če ukrepamo pravočasno, lahko tragedijo spremenimo v zgodbo o uspehu. (vir: Thinkstock) FOTO: Thinkstock

"Zato je pomembno, da jim omogočimo skupne aktivnosti, tudi če gre za preproste športne dogodke, kulturne predstave ali podobno. V sklopu našega programa organiziramo tudi skupinske vikend delavnice za vso družino. Družina se tako pogosto prvič skupaj udeleži dogodka in doživetij zunaj domačega okolja. Ker gre za skupinske terapije, imajo tudi možnost, da izmenjajo izkušnje in navežejo socialne stike z družinami, ki so se znašle v podobnih okoliščinah."

Tovrstna celostna pomoč se je izkazala kot zelo učinkovita. Številnim družinam je omogočila, da so se rešile iz togega primeža revščine in znova zaživele aktivno življenje. Potrebe po tovrstni pomoči so v Sloveniji zelo velike in v prihodnje bi želeli dostop do naših programov omogočiti tudi na lokalni ravni in v še večjem obsegu, za kar potrebujemo regijske centre. Zato je pomembno, da se kot družba povežemo in skupaj stopimo v boj proti revščini ter tako preprečimo marsikatero tragedijo in iz nje naredimo zgodbo o uspehu.

Povežite se z nami v Verigo dobrih ljudi!

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

SMS donacije lahko prispevajo uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T2. 

V kolikor želite dodatne informacije glede materialne oblike pomoči ali donacij, pišite na elektronski naslov info@dobri-ljudje.si ali pokličite 08 205 70 16. Več informacij o projektu najdete na www.dobri-ljudje.si.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vitruvio
05. 03. 2022 12.43
+6
Danes berem o pomoči Ukrajini ! Orožje ,vojna , sanitetna oprema ....vse to so plačali slovenski reveži .
Novorazodetje
17. 10. 2021 12.23
+3
Pokvarjena država, pokvarjena vlada!!! Financira bogato Cerkev. Vse kar je v lasti cerkve v SLO, je last miniaturne države, ki je izredno bogata -VATIKAN. Državljani, davkoplačevalci na robu družbe (ne po lastni krivdi) pa so državi malo mar. V SLO se je Cerkev postavila nad državo. Zakaj vlada noče slišati za referendum o financiranju? Zato ker se vlada boji za svoj stolček pri državnem denarju!
Vitruvio
05. 03. 2022 12.37
+1
Revni podpirajo reveže . Koliko je dal Borut Pahor iz svojega žepa ? Toliko je podelil jabolk in rok ,ki pa ne nasitijo lačne .
Dragica Cegler
18. 06. 2023 16.55
Se popolnoma strinjam,pa tudi orožje,ki ga ta baje socialna vlada pisilha v Ukrajino,plačamo mi vsi namesto,da se ta denar uporabi za otroke.
Dragica Cegler
13. 08. 2023 09.38
+1
O tem lahko debatiramo na dolgo in široko.Koliko je dal Pahor, pa Golob,ki je težak nekaj 100 milijonov.Pa nakupi orožja za 1,3 miljarde,levica pa višjo tiho.Me zanima če se gospa Anita tudi na njih obrača.Mislim da ne,ker pri nas je pač pravilo,da revež daruje revežu,bogatega se pa niti vprašat ne sme.
mikumi
06. 03. 2020 07.00
+8
Uboga država da morajo ljudje reševati revščino namesto gnilih politikov. SLOVENIJA JE ZAVOŽENA DRŽAVA.
Rožice cvetijo
02. 01. 2020 21.24
+5
Ko je že ne vem,kolikokrat govora o " revščini", pa,da jim hiša razpada, oba brezposelna, ni za kurjavo,pa depresija, pa lažja invalidnost....zanimal-a sem se, če bi hotela katera družina priti k nam. Na voljo apartma, skoraj luksuz, tudi hrana brezplačno, tudi kabelska TV in nekaj malega denarja/ mesec bi jim dali. Želeli bi pa vsakodnevno pomoč na vrtu, nič haraškeha, plevel in to, in 1x tedensko čiščenje ne velike hiše. Po telefonu jih je zanimalo samo dvoje: imamo WiFi in, koliko na mesec € bi dobili. Izpod 500,600€ nikogar ni zanimalo. Halooo, revščina???
Vitruvio
05. 03. 2022 12.39
+1
Kje ste rekli ,da ste objavili takšen oglas ?
Transformerji
17. 10. 2018 14.33
+17
Verigo naj začnejo vsi tisti, ki jim je bilo sodno vrnjeno zaplenjeno premoženje (pokradeno premoženje). Če bo to uspelo, potem naj se sodno vrnejo tudi bančne kraje, kraje iz namensko pokradenih podjetij, pa kraje od vseh dosedanjih investicij, - nastala bo močna veriga, če bo pa grozilo, da se prekine; nič hudega, do takrat bomo pa polovili tiste, ki so milijardno pokradli zdravstveni sistem. In veriga bo končno sklenjena, med členi bodo pa še obvezni kontracepcijski dodatki - samo 2 otroka, če delaš! Če ne delaš, nič otrok!
Transformerji
17. 10. 2018 14.02
+13
Za mene obstajajo dve vrsti lopovov, ki kradejo delovnim ljudem z minimalno plačo: tisti, ki vodijo državo, saj so dovoljevali kraje in jih še, pa tisti z dna, ki še sami zase ne znajo skrbeti, pa si privoščijo otroke. Ni kaj, srednji razred mora očitno izginiti! To je javni sektor in delavni ljudje.
Vitruvio
05. 03. 2022 12.41
+4
Lahko kar zapišeš PRAVOSODJE ! Oni sodijo v verigo vseh prevarantov .
Transformerji
17. 10. 2018 13.19
+33
Kaj je veriga dobrih ljudi - veriga bogatih ljudi, ki bi pomagali revnejšim! Verjemite, tako verigo pa ne moreš ustvariti. Če bi mi konec leta ostalo 200 evrov prihranka, pa da jih dam nekomu, ki nikoli ni delal ali pa si je nakopal preveč otrok, niti pomislil ne bi na verigo! Pa sem dober in pošten, neumen pa prav gotovo nisem. S tem denarjem bi kupil kakšno lepo darilo edinemu vnuku! Taka je zapuščina ljudi, ki so vedno delali, nikoli koristili socialne pomoči - na koncu bo ostal samo en potomec, pa bom skrbel za tega, dokler lahko!

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.