Slovenija

Virant in Uroševič sta 'stopila na žogo'

Ljubljana, 18. 07. 2013 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič in notranji minister Gregor Virant sta se dogovorila, da se bodo pogajanja nadaljevala prihodnji teden.Virant meni, da bo ključno to, da se s parcialnimi sporazumi ne ruši enoten plačni sistem.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Reuters

Po napovedi zaostritve stavke Policijskega sindikata Slovenije (PSS) sta danes za mizo sedla predsednik PSS Radivoj Uroševič in notranji minister Gregor Virant. Dogovorila sta se, da se bodo pogajanja nadaljevala prihodnji teden.

Virant je pojasnil, da so danes poskušali "nekoliko umiriti socialni dialog in stopiti na žogo". Tako je minister predlagal, da PSS stavkovnih dejavnosti ne zaostruje in da poskušajo v prihodnjem tednu nadaljevati pogajanja, ki jih bo z vladne strani vodil sam. Ob tem meni, da bodo lahko prišli do neke rešitve, pri čemer pa bo ključno to, da se s parcialnimi sporazumi ne ruši enoten plačni sistem.

Uroševič je pojasnil, da bo svet sindikata o zaostritvi stavkovnih aktivnosti in Virantovem predlogu odločal verjetno še danes. Takoj, ko bo odločitev znana, bodo z njo seznanili tudi javnost. Težko ocenjuje, ali bi v prihodnjem tednu lahko rešili vsa odprta vprašanja, pričakuje pa, da bodo rešili najbolj občutljive točke ter se dogovorili o dinamiki in načinu reševanja preostalih zadev.

Ob tem je spomnil, da je PSS še vedno v stavki in bo tako tudi ostalo, dokler ne sklenejo konkretnega stavkovnega sporazuma, bo pa današnji dogovor "vsekakor pomagal pomiriti strasti".

"Na vladni strani strasti ne bomo umirjali, ker smo v tem socialnem dialogu že zdaj čisto mirni. Ne rečem, da nismo strastni, ampak kadar se pogajamo, poskušamo te strasti zadržati in se pogajamo umirjeno, korektno, racionalno in se bomo še naprej," je poudaril Virant.

Ob tem je spregovoril še o po njegovih besedah neugodni okoliščini, da sta v policiji dva sindikata "z različno situacijo in različnimi interesi". PSS stavka, SPS pa ne, kar otežuje zadeve, ker se ne morejo pogajati za isto mizo, pravi minister. Virant si želi, da bi na koncu "vsi skupaj podpisali neki sporazum in da bi imeli na ministrstvu in policiji socialni mir".

Kje bi se poznala stavka?

PSS se je za zaostritev stavke odločil v ponedeljek na seji sveta sindikata. Po tej odločitvi bi bile njihove aktivnosti najbolj opazne na mejnih prehodih v okviru poostrenega nadzora, pri nadzoru cestnega prometa in vzdrževanju javnega reda in miru.

Virant je že ob tej napovedi dejal, da je zaostrovanje stavke nepotrebno in neprimerno, generalnemu direktorju policije Stanislavu Venigerju pa je že izdal navodilo, da mora delo kljub temu potekati tekoče in se na mejah ne smejo ustvarjati čakalne vrste.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jps28
18. 07. 2013 20.16
+5
Do konc sezone se bojo pogajali, pol pa ne bojo dosegli nič, Gneč na mejnih prehodih pa ne bo. Kako nesposoben sindikat.
Robin Gunner
18. 07. 2013 17.04
+7
a bo Virant obljubu Uroševiču za 20% vecje jubilejne nagrade za clane sindikata kot je to naredil v primeru Strukljevih clanov, in tako razvrednotil javni sektor (solstvo) ljudi ki niso clani sindikata pa ceprav se ravno ta sindikat pogaja z vladami o kolektivnih pogodbah vseh zaposlenih ne le clanov. Ne vem zakaj bi delavci javnega sektorja (solstva) ki niso clani sindikati sploh izpolnjevali, podpisovali pogodbe, spostovali te podpise Struklja, ce se izrablja dolocen del javnega sektorja, za privilegije in boljsi premozenjsi standard vodstva sindikata in njegovih clanov.? KPK kje si? A to pa ni korupcija aa?