Slovenija

Vlada bo Evropsko sodišče zaprosila za podaljšanje roka glede odškodninske sheme za izbrisane

Ljubljana, 04. 04. 2013 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rok za vzpostavitev odškodninske sheme za izbrisane je 26. junij, a bo vlada Evropsko sodišče zaprosila za enoletno podaljšanje roka, je dejal Virant. Višina obročnih izplačil pa bo takšna, da bo to slovenski proračun zmogel, pravi.

Izbrisani-3
Izbrisani-3 FOTO: Damjan Žibert

Vlada je danes sprejela dopolnitve akcijskega načrta za izvršitev sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice o izbrisanih. Rok za vzpostavitev odškodninske sheme je 26. junij, a bo vlada sodišče zaprosila za enoletno podaljšanje roka, zakon pa bi sprejeli še do konca tega leta, je dejal minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.

Iz vladnih gradiv je razvidno, da dopolnjen akcijski načrt vsebuje dodatne informacije glede izvedbe individualnih ukrepov za šest pritožnikov, v pripravi odškodninske sheme pa je opredeljen pravni okvir, opredelitev statusa upravičenca, kriterij za opredelitev višine pavšalne odškodnine in časovnica sprejema zakona. Pravni okvir za sistemsko ureditev odškodnin bo zakon o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva.

Kot smo poročali, je namreč Evropsko sodišče Sloveniji 26. junija lani naložilo, da mora v roku enega leta pripraviti shemo za izplačilo odškodnin vsem izbrisanim. "Žal je bila tukaj pridelana precejšnja zamuda, ki jo bo zdaj treba nadoknaditi," je povedal Virant in dodal, da bodo sodišče zaprosili za enoletno podaljšanje tega roka, vendar bodo ne glede na to poskušali zakon spraviti skozi parlamentarno proceduro in ga sprejeti še decembra letos.

Protest izbrisanih
Protest izbrisanih FOTO: Dare Čekeliš

Če Evropsko sodišče tega ne odobri, bi bil po Virantovih besedah to lahko resen problem, a vendarle računa na podaljšanje roka. Meni namreč, da si bodo odlog "izposlovali" s tem, ko bodo pokazali resno zavezo, da so v prihodnjih mesecih pripravljeni oblikovati osnutek zakona, se nato pogovoriti s civilno družbo ter zakon uskladiti najprej na vladni ravni in potem še sprejeti v DZ. Pridelana zamuda je sicer po njegovi oceni nevarna in tvegana, a ta trenutek ne morejo narediti nič drugega, kot "maksimalno pospešiti zadevo in izprositi nek odlog".

Treba bo upoštevati javnofinančne razmere v državi

Virant je pojasnil še, da bi izbrisani lahko izbirali med dvema možnostima. Prioriteta bi bila možnost pavšala, ki bi se odmeril v enostavnem upravnem postopku, za tiste, ki menijo, da lahko dokazujejo nastalo materialno škodo v sodnem postopku, pa bi obstajala tudi ta alternativa. Ob tem je dodal, da je sicer zelo težko dokazovati predvsem vzročno zvezo med izbrisom in škodo, ki je nastala. "Nihče ne ve, kaj bi se dogajalo s temi ljudmi, če bi dobili stalno prebivališče v Sloveniji, ali bi bili socialni primer, zaposleni, revni, bogati ...," je dejal.

O višini pavšala sicer Virant še ni želel govoriti, je pa poudaril, da bodo gotovo morali upoštevati tudi javnofinančne razmere v državi. Kot je povedal, bodo verjetno ponudili izplačila v več obrokih in si izbrali "tako višino in dinamiko, da bo to slovenski proračun zmogel".

Dejal je še, da so v terminski načrt vključili 60 dni razprave z zainteresirano javnostjo, torej vsemi društvi izbrisanih in tudi Mirovnim inštitutom.

Izbrisani-9
Izbrisani-9 FOTO: Damjan Žibert

Evropsko sodišče je namreč junija lani v zadevi Kurić in drugi proti Sloveniji šestim posameznikom dosodilo odškodnino za nepremoženjsko škodo, ki jim je bila septembra lani tudi izplačana, istočasno pa vladi naložilo, da se mora z njimi dogovoriti za izplačilo odškodnine za premoženjsko škodo. Vlada je sklenila, da bo to storila z mediacijo. Okvir prijateljske poravnave je sprejela še vlada Janeza Janše in za mediatorja določila Andreja Razdriha. Virant je glede tega pojasnil, da so zdaj na potezi izbrisani, da povedo, če se s tem strinjajo.

Virant je sicer v predstavitvi ministrske kandidature pred matičnima odboroma marca v DZ povedal, da bo kot minister pospešil pripravo zakona o odškodninah za izbrisane. Kot je dejal takrat, bi morali biti po njegovem mišljenju upravičenci do odškodnin predvsem tisti, ki so si vsaj poskusili urediti državljanstvo ali stalno prebivanje v Sloveniji.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emona123
27. 05. 2013 07.15
24tweet ne blebeci na svojo pamet , ko neves vsega.
24tweet
05. 04. 2013 08.19
-1
A še vedno se z izbrisanimi ukvarjajo, leta 91 ko bi lahko pridobili državljanstvo ga niso, ker niso vedeli kaj bo s slovenijo, danes pa jokajo da so izbrisani! Vsi smo zaprosili za državljanstvo.
Pivojevoda
04. 04. 2013 20.02
+2
Viranta je v parlament izvolila le peščica ljudi, ni čudno, da ne razume. Sodba Evropskega sodišča je dokončna in izvršljiva, naj nam Evropsko sodišče izkaže enako milost, kot so jo naša sodišča izkazala družinam, ki so jih deložirali za 120 evrov ali še manj. Bomo že našli denar, naj ga poberejo tistim, ki so se vselili v domove izbrisanih ter zasedli njihova delovna mesta, sploh pa vsem tistim, ki so ukazali democid, ki so ob enem zato tudi nekateri najbogatejši Slovenci, saj niso uničili na deset tisoče ljudi zastonj. Sicer pa sploh ne vem, kaj se menimo, denar bomo pobrali vsem tistim zločincem proti človeštvu, ki so kakor koli sodelovali pri izbrisih, kdor pa je bil celo osebno prvi odovoren, mora itak v Hag, premoženje pa je potrebno pobrati tudi njihovim ožjim družinskim članom, ki so se okoristili s krvavim kapitalom. Kar se mene tiče, lahko obdržijo edino tisto, kar bodo imeli na sebi, takšna je naša vsakodnevna sodna praksa, ki velja tudi za sodnike in da, celo za Viranta, Pahorja, Janšo ali katerega koli drugega državljana, pa vsi politiki in poslanci, Varuhi človekovih pravic in drugi odgovorni humanisti, sodniki, državni tožilci, župani in občinski svetniki, policisti, vojaki in tajni agentje, profesorji, strokovnjaki, birokrati ter drugi javni uslužbenci, mogoče celo Kučan ni izjema, če se bo na koncu izkazalo, da je le še en povsem navaden človek. Vsi, ki ste vedeli, pa niste storili ničesar ali ste celo to podpirali. Itak smo proti vsem , ker so tudi nas uničili, kriminalizirali in izropali, za nikogar od teh se ne bom sekiral. Hvala izbrisani, da ste kljub vsemu zmogli toliko moči in jih na koncu premagali, z veliko močnejšim zaveznikom, v imenu vseh zatiranih in nemočnih Slovencev vam bomo večno hvaležni. To so zločinci proti človeštvu, največji iznečki človeške rase, mi jih pa še naprej toleriramo in se delamo iz žrtev democida norce, kot da bi si morali po neki logiki vsi kolektivno deliti krivdo z njimi. Jaz sem bil od prve sekunde proti genocidom, pomagal sem nedolžnim revežem kakor sem lahko in se ne čutim osebno prav nič odgovornega, kot državljan pa se zavzemam točno za tisto, kar sem tudi napisal.
Pivojevoda
04. 04. 2013 20.02
+2
Mogoče še to, seveda je mogoče jasno ugotoviti, kaj so žrtve modernega fašističnega nasilja v Sloveniji izgubile z democidom, izgubili so osebno psihofizično zdravje, dom in praktično vso pošteno in prizadevno prisluženo premoženje, izgubili so skoraj 20 let iskanja osebne sreče, svobode ter voljo do življenja, socialno okolje, nekateri pa celo pravico do lastnih otrok in družine. Ampak nekaj zadoščenja bodo zagotovo deležni ob trpljenju fašističnih krivcev, ki bodo gnili po zaporih, brez vsega in v večno sramoto svojim družinam ter vsem moralnim in poštenim državljanom Republike Slovenije, tudi tistim, ki jim je sodba najvišjega Evropskega sodišča posledično oprala obraz, čeprav so sami načelno podpirali fašistično divjanje in nasilje. Če se nič od tega ne bo zgodilo, pa se moramo vsi dobro zavedati, da bomo mi ali naši ožji družinski člani naslednji, ker smo ustvarili vse pogoje, da se lahko takšne nacistične grozote pri nas še naprej nemoteno dogajajo, o tem ni nobenega dvoma.
Pivojevoda
04. 04. 2013 20.13
+3
Razmišljam, da bom osebno pisal Evropskemu sodišču in jih zaprosil, naj zavrnejo prošnjo Soveniji in nam povečajo kazen, pod nadzorom mednarodne skupnosti, ker se delni in popolni genocidni izbrisi nezaželjenih državljanov nemoteno nadaljujejo še danes. Vi se kar hecajte...
dannyer
04. 04. 2013 18.21
+0
sem že razširil to zgodbo po zahodnih državah ,hi sen nam smejejo ,da bomo plačali nagrado tem ljudem ., haloooooooooooooo. tak je ko imaš neodločno nesposobno politiko . mednarodni pravni strokovnjak je rekel slovenski odvetniki so delali slabo in se sami zašili zdaj pa država plača nagrado . smejal se je .
Pivojevoda
04. 04. 2013 20.04
+2
Če ne bi bilo nacističnega puča in njihove vojaške propagande, bi odpadlo tudi vse ostalo, kar moramo zdaj vsak dan trpeti v tej moderni, gnili Sloveniji.
TROIKA
04. 04. 2013 17.49
+2
nobenemu nič......saj tudi ZA samostojno Slovenijo NISO bili........naj grejo v svoje republike.....saj jih imajo......
dannyer
04. 04. 2013 18.22
+2
se strinjam imajo svojo domovino naj gredo domov
Pivojevoda
04. 04. 2013 20.08
+2
Prav to so hoteli doseči levi fašisti, deocid so opravičevali z zgodovinsko kontrarevolucijo, s katero so hoteli rasno razslojiti Titovo Jugoslavijo, ki se je vsaj tri generacije mešala med sabo ter odraščala v duhu bratstva in jedinstva. O tem se bomo še pogovarjali. Plebiscit seveda nikakor ni bil obvezujoč, niti slučajno ni bilo nikomur zaukazano kako mora voliti, sicer rezultat nima nobenega smisla. Od kod potem nekaterim pri nas ideja, da so vsi, ki so volili po svoji vesti, narodni izdajalci? Prosim, ne nas več sramotiti s svojo evgenično logiko, saj vidite, da smo vas že zdavnaj spregledali.
mackon08
04. 04. 2013 16.54
+1
Janša naj plača on je to zakuhal.
dannyer
04. 04. 2013 18.23
+1
zakuhali so liberalci ki živijo na luno in v fantazijski deželi
Pivojevoda
04. 04. 2013 20.10
+1
Janša naj najprej pokaže Bedem 1 in Bedem 2, ki ju je ukradel JNA ter pojasni, kje so nas Srbi ogrožali v pamfletu, ki ga je objavila Srbska akademoja znanosti in umetnosti, potem se bomo lahko začeli pogovarjati pa še o vsem ostalem.