Naslovnica

Vlada zadovoljna z izkupičkom

Ljubljana, 11. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija je v Nici iztržila sedem poslancev v parlamentu, svojega komisarja v Evropski komisiji in še 4 glasove v ministrskem svetu. Po mnenju slovenske vlade je to dober izkupiček. Nekatere majhne države pa menijo, da je nova pogodba napisana v prid velikim državam in so z razdelitvijo glasov v ministrskem svetu, kjer se sprejemajo pomembne odločitve nezadovoljne.

Minister, pristojen za evropske zadeve, Igor Bavčar je za oddajo 24 ur povedal, da bi lahko manjše države v Nici kljub temu dosegle več in dodal, da bo potrebno glede na prerazporeditev glasov med manjšimi državami delati večje koalicije oziroma usklajevati svoja stališča in na ta način utrditi mnenja manjših držav.

Na ugibanja, da so nekatere države kandidatke, denimo Poljska, Litva v Nici bolj kot Slovenija, lobirale za več glasov, je Bavčar povedal: "ključno je, da ima Slovenija svojega komisarja. Pri deležu glasov v svetu in pri poslancih je vedno tako, da je potrebno najti neko razmerje. To razmerje pa je bilo doslej vedno v korist manjših držav."

Na vprašanje, če lahko pomeni nova konferenca, ki bo leta 2004, kjer bodo znova preučili razdelitve moči, novo upočasnitev procesa širitve, Bavčar odgovarja, da je na tej poti še veliko pasti in čeri, in da bo potreben velik zagon doma in dober pritisk držav kandidatk in lobiranje v Uniji, da bo dinamika širitve, ki je napovedana ob letošnjem poročilu o napredku in širitveni strategiji, dejansko realizirana.

Sicer pa je po mnenju ministra Bavčarja najpomembnejše, da je do sporazuma v Nici sploh prišlo, V nasprotnem bi se lahko dinamika slovenskega vključevanja v Unijo resno zaustavila.

Iz Ministrstva za zunanje zadeve pa so sporočili, da Slovenija pozdravlja sklepe Evropskega vrha v Nici in dosežke institucionalne reforme, saj je s tem izpolnjen nujno potreben pogoj za izvedbo širitve EU. Vrh v Nici je potrdil širitveno strategijo Evropske komisije, vključno z okvirnim načrtom zaključka pogajanj do konca prve polovice leta 2002. Zaključki vrha vsebujejo pomemben dodatek, da bodo lahko najbolj pripravljene kandidatke napredovale še hitreje. Za Slovenijo je pomembno tudi določilo nove pogodbe o tem, da bodo v naslednjem mandatnem obdobju med 2004-2009 člani Evropskega parlamenta tudi že poslanci novih držav članic. Slovenija vsekakor pričakuje, da bo na naslednji medvladni konferenci leta 2004 sodelovala kot polnopravna članica, obenem pa se zavzema, da ta konferenca ne bo postala pogoj za širitev povezave.

Za Slovenijo je zadovoljiva tudi odločitev, da se glasovanje s kvalificirano večino v Svetu ministrov razširi na 20 novih področij, čeprav je bilo sprva predvidenih 40. Na MZZ so tudi ocenili, da je Slovenija dobila zadostno število poslanskih mest v Evropskem parlamentu, kjer jo bo zastopalo sedem poslancev.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni