Naslovnica

Vpeljava evra bo povzročila kaos

London, 18. 05. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Več uglednih evropskih poslovnežev opozarja, da utegne uvedba bankovcev in kovancev skupne evropske valute evro v 12 članicah Evropske monetarne unije s 1. januarjem prihodnje leto povzročiti pravi kaos, danes piše britanski dnevnik The Times. Trgovine in ostale institucije, ki obračajo denar, bodo imele težave zaradi nelikvidnosti, če do tedaj Evropska centralna banka (ECB) ne bo sprejela ustreznih ukrepov, navaja dnevnik. ECB bo morala z začetkom prihodnjega leta v obtok poslati 50 milijard kovancev in 14 milijard bankovcev evra.

Predstavniki podjetij Unilever, Marks and Spencer in Aholda, ki so se včeraj zbrali v Glasgowu, so mnenja, da bi bilo potrebno v obtok poslati večjo količino kovancev in bankovcev manjše vrednosti, da bi prehod z nacionalnih v skupno evropsko valuto potekal brez večjih težav.

"To je prav tako, kot če bi Eisenhower svojim vojakom na dan D dejal: Po izkrcanju se prebijte na plažo, potem pa vam bomo dali strelivo," je bil kritičen Ludo Van der Heyden iz francoske šole za trgovino Insead. Ken Watrett, ekonomist francoske banke BNP Paribas, pa je menil, da bo zamenjava valut potekala hitro. Vendar pa bodo imeli predstavniki trgovinskega sektorja, kot piše The Times, največ težav s tem, da se bodo navadili na nov denar.