Naslovnica

Vrednost slovenskega telekoma

, 17. 06. 2024 00.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Boris Horvat
Komentarji
0

Slovenska vlada naj ne bi dobila primernih analiz in podatkov za privatizacijo Telekoma Slovenije, zato tudi ni hotela dati soglasja k nakupu. Verjetno pa so razlogi za takšno zavrnitev predvsem politični. LDS namreč še nima pod svojo kontrolo telekomunikacij, ki so tudi v svetu ena najpomembnejših panog. Zato čakajo, da bo z novim zakonom o vladi Telekom prešel pod ministrstvo za informacijsko družbo, ki ga bo vodil LDS-sovski minister. Takrat bo najverjetneje prišlo tudi do zamenjave na vrhu podjetja, ki ima največji dobiček v Sloveniji.

Zaradi političnega obračunavanja bomo največ izgubili davkoplačevalci, saj bi bil Telekom Slovenije skupaj z makedonsko hčerko vreden več. Prevzem makedonskega podjetja je bila ena redkih priložnosti za prodor na trge nekdanje Jugoslavije. Hrvaški telekom je že prodan, srbski pa je prevelik in hkrati že deloma v lasti tujega strateškega investitorja. Morda bo Telekom Slovenije lahko prišel le še na črnogorski trg.

Vrednost delnic slovenskih podjetij je zelo odvisna od zastavljene strategije. V času globalizacije ter svetovnih prevzemov in združitev investitorji na borzi cenijo predvsem podjetja, ki hitro povečujejo prodajo. To pa je pogosto možno le s prevzemi konkurentov. Naša podjetja imajo konkurenčno prednost predvsem v poznavanju trgov držav nekdanje Jugoslavije in v poslovnih stikih z njihovimi podjetji. Zato lahko povečamo vrednost delnic slovenskih podjetij predvsem s prodorom na Balkan in s strategijo razvoja, ki je čim manj odvisna od interesov politike. Pri nakupih naših podjetij si tujci namreč le izračunavajo možne bodoče donose iz naložbe, medtem ko jih medsebojna obračunavanja slovenskih političnih strank ne zanimajo.

Torej, vrednost slovenskega telekoma je (bo) predvsem odvisna od slovenske politike.