Naslovnica

Vrh Azijsko-pacifiškega foruma

Bandar Seri Begwan, 15. 11. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V brunejsko prestolnico, kjer se bo danes začel dvodnevni vrh predsednikov držav in vlad Azijsko-pacifiškega foruma za gospodarsko sodelovanje (APEC), so sinoči pripotovali ameriški, ruski in kitajski predsednik Bill Clinton, Vladimir Putin in Jiang Zemin.

Tokratnje je zadnje srečanje trojice pred iztekom Clintonovega mandata. Še pred uradnim začetkom vrha naj bi omenjeni predsedniki spregovorili forumom poslovnežev. Udeleženci foruma APEC naj bi se sicer zavzeli za nadaljnjo promocijo proste trgovine, razvoj interneta, v skupni deklaraciji pa naj bi se zavzeli tudi za dologoročno stabilnost cen nafte na svetovnem trgu.

Predsedniki držav in vlad 21 držav naj bi imeli ob robu vrha vrsto dvostranskih srečanj. Tako sta se danes že srečala Putin in Clinton. Ruski predsednik je izrazil zaskrbljenost nad "volilno zmedo" v ZDA. Dodal je, da Rusi kljub zaskrbljenosti spoštujejo čustva državljanov ZDA in čakajo na volilne izide. Clinton pa je dejal, da bodo začeti proces izpeljali do konca in nato videli, kaj se bo zgodilo. Pri tem je dodal, da so Američani spričo razmer "bolj ali manj sproščeni". Ruski predsednik je danes novinarjem tudi dejal, da je vstop v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) prednostna naloga Rusije, in izrazil upanje, da se bo proces pridruževanja "v prihodnjih mesecih" pospešil, točnejšega datuma pa ni želel navesti.