Naslovnica

Zabava na Prešernovem trgu

Ljubljana, 11. 05. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob prazniku mesta Ljubljane, 9. maju, so v organizaciji ljubljanske občine na Prešernovem trgu pripravili daljšo slovesno prireditev s kulturno-zabavnim programom. Na prireditvi bo za praznično razpoloženje vse do poznih večernih ur skrbela Tanja Ribič, ki bo program tudi povezovala. Peter Lovšin in Jani Kovačič s prijatelji bosta popestrila predvsem večerno rajanje, še prej pa bodo nastopili otroški pevski zbor ljubljanskih osnovnih šol, nato bo za prešerno razpoloženje poskrbel Orkester slovenske policije ter še pozneje 60-članski Tržaški partizanski pevski zbor.

V okviru prireditev ob letošnjem že 45. pohodu po poti okoli Ljubljane se bodo na Ljubljanici v "barjankah" pomerile mestne veslaške reprezentance Maribora, Celja, Velenja, Kopra, Nove Gorice, Novega mesta, Kranja in Ljubljane. Dvoboji bodo potekali od Špice do Tromostovja. Pred začetkom tekmovanja bo udeležence sprejel ljubljanski podžupan Anton Colarič, pozdravil pa jih bo tudi olimpijski prvak v veslanju Iztok Čop.

Sicer so letošnji nedvomno največji športno - rekreativni dogodek v slovenskem glavnem mestu že v četrtek "krstili" malčki iz ljubljanskih vrtcev, ki so se podali na pohod okoli mesta, ter zvečer še ljubljanski študentje s tekom na Grad. Danes se bodo po poti okoli mesta podali učenci in dijaki ljubljanskih osnovnih in srednjih šol.

Vrhunec prireditev, ko je pričakovati tudi najbolj množično udeležbo rekreativcev in ljubiteljev športa, pa bo v soboto. Najbolj "zagrizeni" športni navdušenci se bodo lahko že ob 6. uri zjutraj podali na 35-kilometrski pohod po poti okoli mesta - po trasi, kjer je med 2. svetovno vojno stala ograja iz bodeče žice. Ciljne točke bodo odprte do 17. ure. Seveda pa se bodo lahko udeleženci vključili v pohod na nadzorni točki, ki jim bo najbolj ustrezala. Tudi letos pa so organizatorji pohod prilagodili sposobnostim kar najširšega možnega spektra udeležencev. Tako se bodo lahko udeleženci med 7. in 12. uro z različnih nadzornih točkah podali na 16 km, 12 km, 5 km ali 2 km dolg pohod.

V dopoldanskem času bodo potekali tudi od 12 do 28-kilometrski teki trojk za člane in veterane ter trikilometrski teki trojk za osnovne in srednje šole. Po opravljeni poti pa se bodo pohodniki in tekači zbrali na kulturno-zabavni prireditvi, začela se bo ob 9. sklenila pa 12.20 uri, na Prešernovem trgu, kjer bodo nastopili orkester slovenske policije in partizanski pevski zbor, kateremu se bo na koncu pridružil tudi Peter Lovšin.