Naslovnica

Začetek novega obdobja med ZDA in Hrvaško

Washington, 10. 08. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriška državna sekretarka Madeleine Albright se je danes v Washingtonu sestala s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem, premierom Ivico Račanom in zunanjim ministrom Toninom Piculo. Mesić je ob tej priložnosti Albrightovi izročil visoko hrvaško odličje za njen prispevek k demokratičnim spremembam in reševanju krize v Jugovzhodni Evropi. Albrightova je dejala, da pomeni obisk hrvaških predstavnikov začetek novega obdobja v odnosih med ZDA in Hrvaško.

Ameriška državna sekretarka je ocenila, da je Hrvaška samo v nekaj mesecih postala pomembna sila in dejavnik regionalne stabilnosti, ter dodala, da se je v tem času oblikovalo popolno partnerstvo z Zahodom, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Predsednik Mesić je ponovil, da so strateški cilji nove hrvaške vlade vključitev Hrvaške v Evropsko unijo in zvezo NATO, ter ZDA zaprosil za pomoč pri uresničevanju teh ciljev. Mesić je še dodal, da se je vlada v Zagrebu načelno opredelila za vrnitev vseh beguncev in razseljenih oseb.

Albrightova je spregovorila tudi o političnih razmerah v ZRJ in bližnjih predsedniških in parlamentarnih volitvah v tej državi. Po njenem mnenju je že vnaprej jasno, da bo jugoslovanski predsednik Slobodan Milošević skušal vplivati na volilni proces in si zagotoviti, da ostane na oblasti. "Vemo, da bo Milošević goljufal, saj je že uporabil nasilje in zatrl neodvisne medije, s čimer bi si zagotovil, da volitve ne bi bile svobodne in pravične," je dejala Albrightova. Jugoslovani bodo imeli na volitvah v ZRJ 24. septembra priložnost, da izberejo svobodo in blaginjo ter da obrnejo hrbet Miloševićevi politiki osamitve in etničnega sovraštva, je še menila ameriška državna sekretarka.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni