Naslovnica

Zadnja premiera v Mali drami

Ljubljana, 23. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Dramo Jez je Conor McPherson, eden čudežnih irskih fantov, ki zadnja leta osvajajo svetovne odre s svojimi gledališkimi besedili, napisal nekako pri petindvajsetih, po londonski premieri leta 1997 pa je postala pravi "boom" in jo še naprej igrajo pred razprodanimi dvoranami. Na Slovenskem jo bodo krstili v Mali drami 23. aprila. Zrežiral jo je Mile Korun, ki se na ta oder vrača po kakih treh desetletjih, v zgodnjih 60- ih pa je na njem postavil Talca, dramo še enega Irca, Bernarda Behana. Igralska zasedba - Ivo Ban, Branko Šturbej, Igor Samobor, AlešValič, Saša Pavček - skupaj z drugimi sodelavci po prepričanju ravnatelja Drame Janeza Pipana zagotavlja "uprizoritveni optimum". Posvaril pa je, da to ni nikakršna bulvarka, temveč resna in ambiciozna drama, ki se izteče v tragično občutje sveta.

Conor McPherson, po študiju filozof, je pri tridesetih med najbolj slavnimi evropskimi dramatiki in scenaristi, obenem je filmski in gledališki režiser. Ne mara konvencij, želi le pripovedovati zgodbe, skozi katere se po besedah dramaturginje predstave Darje Dominkuškaže psihosocialna podoba sveta. Pripovedovanje zgodb ima v svetu globalizacije in vdora virtualnosti tudi terapevtski pomen, saj povedati zgodbo pomeni obdržati človeško jedro. Gledalec se pri spremljanju predstave počuti kot nekakšen voyeur, je menila Dominkuševa.

Prevod je oskrbela Tina Mahkota, trenutno največja poznavalka irske književnosti, pisane v angleščini. Pri prevodu so ji, nekoliko paradoksno, največje težave delala tropičja oziroma problem, kako "prevesti" "poezijo neartikuliranega". Besedilo je prevedeno "uporabno", je dodal režiser Korun. Pri interpretaciji teksta je izpostavil potrebo po notranji, subjektivni poštenosti igralcev. "Študij je bil očiščevalen," je dodal.

Ivo Ban se veseli "eksploatacije" te predstave, v kateri se, po dolgem času, počuti "perfektno in domače". Tekst te sam pelje, je pristavil. Edina dama v kvinetetu, Saša Pavček, besedilo tudi doživlja kot izrekanje o nekih temeljnih resnicah, o duši, samoti, posmrtnem življenju.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA