Naslovnica

Zadnji koncert cikla GM oder

Maribor, 18. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Kazinski dvorani v Mariboru bo nocoj ob 19.30 mogoče prisluhiti sklepnemu koncertu letošnje šeste - zadnje serije koncertnega cikla GM oder, ki ga je Zveza glasbene mladine Slovenije organizirala že deseto leto zapored. Trio con brio v zasedbi Mance Globokar (oboa), Gašperja Trohe (klarinet) in Boštjana Žekarja (fagot) bo izvedel Mozartov Divertimento št.4 KV 229, Ramovšev Pihalni trio, Pet skladb za trio Jacquesa Iberta, Merkujeve Invenzione per trio d'ance in Suito za pihalni trio Alexandra Tansmana.

Koncertni cikel GM oder je priložnost, ki jo Zveza Glasbene mladine Slovenije ponuja mladim in uspešnim glasbenikom na začetku profesionalne poti. Gre za glasbeno izkušnjo v obliki tedenske koncertne turneje v različnih slovenskih krajih. Poleg nocojšnjega koncerta so tako nastopili tudi v Hrastniku, Črnomlju, Novem mestu in v ljubljanskem studiu 14 Radia Slovenija.

Trio con brio sta v začetku leta 2000 ustanovila Gašper Troha in Boštjan Žekar, ko sta po dolgem iskanju za sodelovanje navdušila oboistko Manco Globokar. Njihov prvi projekt je bila udeležba na lanskoletnem tekmovanju mladih glasbenikov, kjer so osvojili zlato plaketo. Javili so se tudi na razpis Glasbene mladine Slovenije, v okviru katere so sedaj izvedli serijo koncertov po Sloveniji. Septembra lani so se udeležili Mednarodnega mojstrskega tečaja komorne glasbe Glasbene mladine Nemčije v Weikersheimu, kjer so organizatorji izmed 140 kandidatov izbrali 17 skupin. Ob udeležbi na tem tečaju je nastalo tudi ime - Trio con brio.