Naslovnica

Zaostrovanje razmer v Makedoniji

Skopje, 01. 03. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Makedoniji se razmere nevarno zaostrujejo. Po zadnjih dneh spopadov med makedonsko vojsko in oboroženimi Albanci, naj bi makedonska vlada v prihodnjih dneh dala upornikom ultimat. V strahu pred novim kriznim žariščem je zveza Nato pozvala vlado v Skopju naj ne izvede oborožene akcije proti albanskim upornikom.

Makedonska vojska zadnja leta ni strogo nadzorovala meje s Kosovom, preko katere vodijo glavne poti za tihotapljenje orožja, drog, alkohola in cigaret. Makedonski vojaki so se vztrajno izogibali oboroženim skupinam Albancev, sicer veteranom kosovske vojne. Pred dvema tednoma pa se je Makedonska vojska zapletla v oborožene spopade v vasi Tanuševci. Tam se nahaja okoli 60 oboroženih Albancev, ki so si nadeli ime Nacionalna osvobodilna vojska. Njihovi politični cilji so nejasni, mednarodna skupnost pa se boji nove vojne na Balkanu. Zaradi minometnega obstreljevanja je na Kosovo zbežalo več albanskih beguncev.

Zveza Nato je na območje že poslala svoje enote, zahod pa je zaradi izjemno slabih odnosov med Makedonci in Albanci močno zaskrbljen.