Tujina

Žrtev neokusne potegavščine mrtva, William in Kate 'globoko užaloščena'

Sydney, 08. 12. 2012 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po smrti medicinske sestre, ki je nasedla ukani avstralskega radia v zvezi z nosečo soprogo princa Williama, se je na omenjeno radijsko postajo vsul plaz ogorčenja. Voditelja sta sporočila, da sta globoko pretresena, njuna oddaja pa je do nadaljnjega črtana s programa.

Mel Greig in Michael Christian
Mel Greig in Michael Christian FOTO: Reuters

Po smrti medicinske sestre, ki je nasedla ukani avstralskega radia v zvezi z nosečo soprogo princa Williama, se je na omenjeno radijsko postajo vsul plaz ogorčenja. Radijska voditelja Mel Greig in Michael Christian z radijske postaje 2DayFM, ki sta ukanila medicinsko sestro, sta sporočila, da sta "globoko pretresena" nad razvojem dogodkov.

Voditelja sta se po telefonu izdajala za člana britanske kraljeve družine, da bi izvedela podrobnosti o zdravstvenem stanju noseče soproge princa Williama. Predstavila sta se kot kraljica Elizabeta II. in princ Charles ter povprašala, kako se počuti Kate.

Nič hudega sluteča bolniška sestra jima je vse povedala. V petek so 46-letno Jacintho Saldanha našli mrtvo v njenem stanovanju blizu londonske bolnišnice, v kateri je bila zaposlena. Njena smrt po navedbah policije nima kriminalnega ozadja, večina medijev pa trdi, da je šlo za samomor.

Pomoč v stiski v Sloveniji

112 – Reševalna služba

01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)

116 123 – Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24 ur na dan)

116 111 – TOM, telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro)

Direktor družbe Southern Cross Austereo, ki ima v lasti radijsko postajo 2DayFM, Rhys Holleran je sporočil, da so "pretreseni" nad razvojem dogodkov. Kot je dejal, so se odločili, da "iz spoštovanja do zadeve, ki se jo lahko opiše le kot tragedija," do nadaljnjega ukinejo oddajo. Obenem je izrazil prepričanje, da niso storili ničesar nezakonitega.

Princ William in Kate sta izrazila sožalje ob smrti medicinske sestre, avstralska premierka Julia Gillard pa je zadevo opisala kot "veliko tragedijo".

Medtem je več podjetij celo odpovedalo oglaševalske pogodbe z omenjeno radijsko postajo.

Jacintha Saldanha po mnenju znancev in prijateljev ni prenesla pritiska in medijske izpostavljenosti.
Jacintha Saldanha po mnenju znancev in prijateljev ni prenesla pritiska in medijske izpostavljenosti. FOTO: Reuters

Bolnišnica poslala protestno pismo

Izjemno besni pa so nad potezo avstralskega voditeljskega para v bolnišnici, kjer je Jacintha Saldanha delala.

Potegavščino so obsodili in jo označili za "resnično grozljivo".
Direktor bolnišnice King Edward VII's Hospital je radijski postaji 2day FM poslal protestno pismo, kjer je opozoril, da je bila potegavščina izjemno neprimerna, smrt medicinske sestre pa je označil za "nepredstavljivo tragedijo".

Na radijsko postajo se je medtem vsul plaz jeznih klicev in pisem, v katerih odgovorne opozarjajo, naj v prihodnje preprečijo neokusne šale, ki se lahko tragično končajo.
Sorodniki umrle medicinske sestre v Indiji pa si želijo, da bi jim indijska vlada pomagala do trupla pokojnice, da bi jo lahko pokopali v domovini.

Zgroženi pa so tudi njeni prijatelji in sorodniki v Veliki Britaniji, še posebej partner in oba otroka. Njeni sosedje so britanskim novinarjem povedali, da je bila Saldanhanova tiha, a zelo topla in prijazna oseba, ki pa je bila izjemno predana svojemu delu in očitno ni prenesla spodrsljaja in norčevanja, ki je sledilo objavi posnetka, čeprav bolnišnica proti njej ni uvedla sankcij, pa tudi kraljeva družina se ni pritožila, Kate in William pa sta zaradi smrti medicinske sestre "globoko užaloščena".