Naslovnica

Zavrnili Pukšičeve predloge

Ljubljana, 18. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanec SDS Franc Pukšič je na današnji novinarski konferenci izrazil razočaranje nad dejstvom, da je DZ v prvi obravnavi zavrnil njegove predloge za noveliranje zakona o osnovni šoli, zakona o gimnazijah ter zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Glede slednjega je Pukšič dejal, da bo njegov predlog o večji vlogi občin pri imenovanju ravnateljev prej ali slej sprejet, saj je logično, da ima ustanovitelj pristojnosti tudi pri imenovanjih. Po njegovem mnenju šolski minister "ne more poznati na stotine ravnateljev" in lokalnih razmer, možna pa bi bila rešitev, da bi lahko dajal mnenje k imenovanju ravnateljev.

Parlamentarna večina je sicer na četrtkovem zasedanju državnega zbora novelo zakona o osnovni šoli zavrnila z 38 glasovi proti osmim, novelo zakona o gimnazijah z 39 glasovi proti devetim, zadnje zakonske spremembe v zvezi z organizacijo in financiranjem vzgojno-izobraževalnega sistema pa s 40 glasovi proti 10.

S Pukšičevim predlogom novele zakona o osnovni šoli naj bi med drugim odpravili nacionalna preverjanja znanj ob zaključku t.i. triad. Šolsko ministrstvo je sicer delno sledilo namenom predlagateljev, saj je preverjanje omejeno na manjše število predmetov in ni več obvezno, vendar pa sedanja rešitev v zakonu o osnovni šoli po Pukšičevem mnenju spodbuja socialne razlike. Nekateri starši morajo namreč za uspešno opravljanje izpitov svojih otrok plačevati inštruktorje. Poslanec SDS je še dejal, da je še vedno premalo upoštevana vloga vzgojiteljic v prvem razredu devetletke, ki jo je zavrnjeni zakon še posebej poudarjal.

Z zakonom o gimnazijah so želeli predlagatelji omogočiti prehajanja iz programov srednjih tehniških in strokovnih šol v programe strokovnih gimnazij, Pukšič pa je opozoril tudi na socialno dimenzijo predloga. Če želijo namreč dijaki opravljati maturo, se morajo vpisati v gimnazijo, vendar pa starši predvsem iz socialno šibkejših družin in demografsko ogroženih območij nimajo možnosti pošiljati otrok v šole izven kraja bivanja. Poleg tega bi rešitev v zakonu spodbudila tudi interes za tehnične in naravoslovne smeri.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni