Glasba

'Zaznamovani' Jernej Jung izdal zbirko pesmi izpred 40 let

Ljubljana, 20. 11. 2013 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Legendarni pevec Jernej Jung je v samozaložbi izdal dvojno promocijsko zgoščenko Zaznamovan, ki ima še pet dodatnih pesmi, sicer pa je na voljo zgolj v digitalni obliki. Gre za 40 let stare originalne posnetke iz obdobja od leta 1969 do 1973, sicer pa gre za morda popolnoma nov začetek nečesa še neslišanega ...

Jernej Jung je na kompilaciji Zaznamovan zbral 40 let stare originalne posnetke iz obdobja od leta 1969 do 1973.
Jernej Jung je na kompilaciji Zaznamovan zbral 40 let stare originalne posnetke iz obdobja od leta 1969 do 1973. FOTO: Miro Majcen

Jernej Jung je bil za mnoge ena bolj kontroverznih osebnosti na nekdanji jugoslovansko-slovenski glasbeni sceni. Na dvojni kompilaciji Zaznamovan je tako zbral vse legendarne posnetke izpred 40 let, promocijski zgoščenki ponujata še pet dodatnih skladb (O, srečni dan, Riba in rak, Zvon ljubezni, Sejem želja in Lovec na konje), sicer pa je na voljo v digitalni obliki.

Na njej so skladbe, v katerih Jung nastopa kot pevec in izvajalec, instrumentalist, avtor glasbe, avtor besedil, aranžer in producent. Vse skladbe so 40 let stari originalni posnetki iz obdobja od leta 1969 do 1973, ki jih je za to priložnost masteriziral legendarni tonski mojster Aco Razbornik v svojem studiu Tivoli. Med njimi so mnoge poslušalcem skoraj nepoznane in morda zato še bolj zanimive.

V tem obdobju je začel delovati prvi zasebni snemalni studio Delial, katerega soustanovitelj je bil tudi Jung, saj je dal na razpolago kletne prostore na Ilirski ulici v Ljubljani, kjer so vadili Deliali. V tem studiu je snemal (na zelo primitivne naprave) legendarni že pokojni snemalec Miro Bevc ob pomoči Aca Razbornika. V studiu Delial so snemali razni znani ansambli, kot so Bele vrane, Mladi levi, Delial, Jugoslavija in še kdo.

 

 

Kariera Jerneja Junga se je začela leta 1968 v legendarnem ansamblu Helioni, v katerem sta se začeli profilirati dve glasbeni legendi, Tomaž Domicelj in Janez Bončina – Benč. Jernej je leta 1969 kariero nadaljeval z Benčem pri Mladih Levih (Mila Mala, Poljubi me in pojdi in Zaznamovan), pri katerih se je, kot sam pravi, najbolje počutil, in nato v obdobju od leta 1969 do 1972 v ansamblu Delial, pri katerem je bil avtor številnih uspešnic (Zvon ljubezni, Riba in rak, Sejem želja, Lovec na konja). To njegovo zgodnje obdobje se leta 1973 konča z ansamblom Jugoslavija (Ogenj in žveplo), ki pa je preroško kmalu razpadel.

Jernej Jung je sodeloval z mnogo uglednimi slovenskimi avtorji in glasbeniki, kot so to Jože Privšek, Janez Gregorc, Jure Robežnik, Jani Golob, Tomaž Habe, Dečo Žgur, Lado Jakša in Tomaž Domicelj.

 


 

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fulmmer
20. 01. 2018 20.16
+3
bokyto
20. 11. 2013 23.01
-1
ma kak človek taka glazba