Pop in

Zlata palma Gusu Van Santu

Cannes, 26. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S slovesno podelitvijo nagrad se je v Cannesu, na francoski Azurni, obali končal 56. filmski festival. Dobitnik zlate palme letošnjega festivala je ameriški režiser Gus Van Sant za film <strong>Elephant</strong>, ki je dobil tudi nagrado za najboljšo režijo.

Ameriški režiser Gus Van Sant
Ameriški režiser Gus Van Sant FOTO: Reuters

Veliko nagrado žirije je dobil turški režiser Nuri Bilge Ceylan za film Uzak. Glavna igralca v tem filmu, Muzaffer Ozdemir in Mehmet Emin Toprak, pa sta dobila nagrado za najboljšega igralca, medtem ko je kanadska igralka Marie-Josee Croze dobila nagrado za najboljšo žensko vlogo v filmu Les invasions Barbares.

Ameriški režiser Van Sant je dobil tako glavno nagrado kot tudi nagrado za najboljšo režijo. Njegov film Elephant je navdihnilo nasilje med mladimi v ZDA, predvsem pokol na šoli Columbine. Elephant je sicer deseti film 50-letnega režiserja, posneli pa so ga z za ameriške filme razmeroma nizkim proračunom treh milijonov dolarjev, saj so bili glavni igralci v filmu resnični dijaki in ne profesionalni igralci. Gus Van Sant je v svojem filmu dogodke, ki jih je v dokumentarnem filmu Bowling for Columbine posnel Michael Moore in zato lani prejel posebno nagrado festivala, prikazal v fiktivni zgodbi. Prikazuje navaden dan v šoli, ki se sprevrže v tragedijo, ko začneta dva študenta streljati po hodnikih šole.

"Najlepša hvala, iz dna srca, se je vsem zahvalil presenečeni dobitnik glavne nagrade 56. filmskega festivala. "Že leta si prizadevam, da bi s svojim filmom sodeloval na tem festivalu. Poživljajoče je dobiti takšno nagrado. Naj živi Francija!," je še dejal Van Sant.

Veliko nagrado žirije je dobil turški film Uzak turškega režiserja Nurija Bilgeja Ceylana. Film govori o brezposelnemu moškemu, ki jezi svojega intelektualnega bratranca, ko se preseli v njegovo stanovanje. Glavna igralca v filmu, Muzaffer Ozdemir in Mehmet Emin Toprek, sta dobila tudi nagrado za najboljšo moško vlogo za vlogi bratrancev, ki sta osamljena in odtujena, vendar nezmožna navezati prijateljstvo. Toprek je nagrado prejel posthumno, saj je pred kratkim umrl v prometni nesreči.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo je dobila kanadska igralka Marie-Josee Croze za vlogo v filmu Les invasions barbares, kjer je odigrala vlogo mlade odvisnice od heroina, ki umirajočemu moškemu dobavlja heroin in mu tako blaži bolečine. Film je prejel tudi nagrado za najboljši scenarij. Film scenarista Kanadčana Denysa Arcanda je ironična satira družbe, v kateri se spretno prepletata uničevalen humor in pretresljiva čustva. V govoru ob podelitvi nagrade se je Arcand zahvalil predvsem festivalskemu občinstvu, ki je film sprejela z veliko topline.

Nagrado devetčlanske žirije, ki ji je predsedoval Patrice Chereau, je prejel film A cinq heure de l'apres-mid. Gre že za tretji film iranske režiserke na festivalu v Cannesu. Tokratni film govori o Afganistanu po padcu talibanskega režima. "Moj film je zgodba o ženski, ki želi postati prva afganistanska predsednica," je ob prejemu nagrade dejala režiserka.

Zlato kamero je dobil Danec Christopher Boe za kamero v filmu Reconstruction. To je prvi dolgometražni film 29-letnega danskega režiserja, ki je lani dobil nagrado za odkritje leta francoskih kritikov.

Žirija za kratkometražne filme, ki ji je predsedoval Emir Kusturica, pa je palmo za najboljši kratkometražni film podelila avstralski režiserki Glendyn Ivin za film Cracker bag, veliko nagrado žirije pa francoskemu režiserju Juanu Solanasu za film "L'homme sans tete".

Že v soboto zvečer so častno zlato palmo podelili francoski igralki Jeanne Moreau, ki ji je bil letošnji festival tudi posvečen. Nagrado ji je izročil predsednik cannskega festivala Gilles Jacob.

Strokovno žirijo so pod vodstvom Patriceja Chereauja sestavljali ameriška igralka Meg Ryan, režiser Steven Soderbergh, indijska igralka Aishwarya Rai, francoska igralka Karin Viard, italijanski pisatelj Erri de Luca, francoski igralec Jean Rochefort, bosanski režiser Danis Tanovič in kitajski igralec, scenarist in režiser Jiang Wen. Žirijo za kratke filme je vodil Emir Kusturica, tisti, ki je z zlato kamero nagradila režijski prvenec, pa je predsedoval Wim Wenders.

Festival je 14. maja slovesno odprla italijanska igralka Monica Belluci, festival pa se je začel s filmom francoske produkcije Fanfan la Tulipe režiserja Gerarda Krawczyka z igralcema Penelope Cruz in Vincentom Perezom. Festival je bil posvečen francoski igralki Jeanne Moreau in letos preminulima ustvarjalcema: režiserju Mauriceu Pialatu in producentu Danielu Toscanu du Plantieru. Filmarji so se spomnili tudi desete obletnice smrti velikega režiserja Federica Fellinija.

Organizatorji cannskega festivala so si letos ogledali 2498 filmov, od tega 908 celovečercev, in jih za festival izbrali 52. Vseh premier v Cannesu je bilo okrog 40. V tekmovalnem programu festivala pa se je za nagrade potegovalo 20 filmov iz 13 držav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3