Slovenija

Hrvaška evroposlanka: Slovenci so okupatorji in se predstavljajo kot žrtve

Ljubljana, 05. 01. 2018 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
24UR ZVEČER/S.S./STA/U.Z.
Komentarji
2095

Končni cilj Slovenije je prisvajanje tujega ozemlja, pravi hrvaška evroposlanka Ruža Tomašič, ki je Slovence označila za okupatorje. Hrvaška z angažmajem vojaške mornarice ne bi začela vojne, pravi, temveč bi pokazala slovenskim prijateljem, da tako ne gre več naprej in da je treba sesti za pogajalsko mizo. "Morate pokazati mišice, da bi vam končno nekdo prisluhnil!"

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nove provokacije
    02:57
    Iz 24UR: Nove provokacije
  • Iz 24UR: Hrvaška evropska poslanka nad Slovenijo
    02:53
    Iz 24UR: Hrvaška evropska poslanka nad Slovenijo
  • Iz 24UR: Cerarjev odziv na grožnje
    02:21
    Iz 24UR: Cerarjev odziv na grožnje
  • Iz 24UR: Pripravljenost policije
    02:05
    Iz 24UR: Pripravljenost policije
  • Iz SVETA: Rok do ponedeljka
    02:30
    Iz SVETA: Rok do ponedeljka
  • Iz 24UR ZVEČER: Erjavec, Šefic in Simšič o odnosih s Hrvaško
    14:20
    Iz 24UR ZVEČER: Erjavec, Šefic in Simšič o odnosih s Hrvaško
  • Iz 24UR ZVEČER: So hrvaške grožnje nevarne?
    06:16
    Iz 24UR ZVEČER: So hrvaške grožnje nevarne?
  • Iz 24UR ZVEČER: Rešitev razmer v Piranskem zalivu?
    02:35
    Iz 24UR ZVEČER: Rešitev razmer v Piranskem zalivu?
  • Iz 24UR ZVEČER: Hrvaška vlada ščiti svoje ribiče
    01:03
    Iz 24UR ZVEČER: Hrvaška vlada ščiti svoje ribiče

Hrvaški ribiči so od hrvaške vlade dobili zagotovila, da bodo hrvaške inštitucije zaščitile njihove dosedanje pravice ribolova v Piranskem zalivu in da ne bodo plačali niti centa kazni. Zagreb namreč vztraja pri sredinski meji črti v Piranskem zalivu, medtem ko je Ljubljana začela z implementacijo arbitražne sodbe, ki je Sloveniji določila približno tri četrtine Piranskega zaliva.

Poleg tega hrvaški vojni veteran Peter Janjić, bolj poznan pod imenom Tromblon, grozi z vplutjem v Piranski zaliv s 100 ribiškimi ladjami hrvaških branilcev domovinske vojne, če vlada na čelu s premierjem Andrejem Plenkovićem ne bo uredila stanja. Olje na ogenj pa je ob vsem tem dogajanju prilila še hrvaška evroposlanka Ruža Tomašič z besedami, naj Hrvaška v Piranski zaliv pošlje kar vojsko.  

Vukovarski veteran Petar Janjić - Tromblon, ki je napovedal proteste sredi Piranskega zaliva, trdi, da hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović "absolutno stoji za njim".
Vukovarski veteran Petar Janjić - Tromblon, ki je napovedal proteste sredi Piranskega zaliva, trdi, da hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović "absolutno stoji za njim". FOTO: Jaka Vran

Podpira ga tudi predsednica? 

Vukovarski veteran Petar Jonjić - Tromblon je danes zatrdil, da hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović "absolutno stoji za njim". Dejal je še, da so ultimat hrvaškemu premierju za ureditev spora o meji s Slovenijo podaljšali za dva dneva, do ponedeljka.

V današnjem pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 je povedal, da se pripravljajo na protest ter da so časovni ultimat premierju Plenkoviću prestavili na ponedeljek zjutraj. "Moram povedati, da hrvaški narod ne plačuje Plenkovića, da igra namizni tenis s svojim slovenskim kolegom, temveč da sprejema konkretne odločitve," je izjavil Janjić.

Janjić je v sredo objavil pismo Plenkoviću, v katerem je zahteval, naj v 72 urah uredi spor o meji s Slovenijo, sicer bo pripeljal 100 plovil na sredinsko črto v Piranskem zalivu, da bo zaščitil hrvaško ozemlje. Protestno akcijo je poimenoval regata za Savudrijo.

Povedal je, da se je v četrtek srečal s posebnim svetovalcem hrvaške predsednice za veterane Antejem Deurjem ter z nekaterimi hrvaškimi poslanci. Na vprašanje novinarja, ali predsednica države podpira njegovo pobudo, je odgovoril, da jo "absolutno podpira".

Dejal je, da ni zameril Grabar-Kitarovićevi, ker podpore ni pokazala javno, češ da ji njena pooblastila tega ne dopuščajo. Pohvalil je njene zunanjepolitične poteze, medtem ko je ostro kritiziral Plenkovića in hrvaško diplomacijo, ker spričo prihajajoče nove turistične sezone ne rešujejo spora s Slovenijo.

Janjić je dejal, da je v rednem stiku tudi s svojimi prijatelji iz Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki so, kot je dejal, prav tako nezadovoljni z obstoječim stanjem. V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo so se takoj zatem odzvali ter poudarili, da z Janjićem "niso bili in niso v nikakršnih stikih". "Zveza veteranov vojne za Slovenijo je vseskozi stala na stališču in še vedno meni, da je sodbo arbitražnega sodišča treba spoštovati in njena določila udejanjiti," je za sporočil predsednik zveze, generalmajor Ladislav Lipič.

Janjić je sicer poudaril, da nastopa kot posameznik ter da ni član nobenega hrvaškega veteranskega združenja razen združenja hrvaških taboriščnikov srbskih koncentracijskih taborišč, a da ima podporo številnih veteranov z različnih koncev Hrvaške kot tudi nekaterih skupin hrvaških nogometnih navijačev.

Če se bodo odločili za "regato v Savudrijo", bodo hrvaški veterani s številnimi plovili zapluli do sredine Piranskega zaliva in oblikovali koridor, da bi pokazali nedotakljivost hrvaške državne meje. Povedal je še, da bodo znali odgovoriti na poteze slovenske policije, če bo ta posredovala.

Zavrnil je trditev, da gre za poziv k nasilju. Kot je poudaril, gre za poziv k razumu, ter ocenil, da imajo pravico do samoobrambe, ker da se slovenska policija poslužuje "nasilja in terorizma".

Napovedal je še, da ne bodo protestirali, če bodo savudrijski ribiči sporočili, naj tega ne počnejo. Ribiči so sicer po srečanju s predstavniki hrvaške vlade v Zagrebu v četrtek poudarili, da razumejo Janjića, a da si prizadevajo za mirno rešitev spora ter da se znajo v hrvaški Istri tudi sami braniti, če bi bilo to potrebno.

Tomašićeva: Slovenci so okupatorji in se predstavljajo kot žrtve

Tomašićeva je v pogovoru za N1 takoj po Janjiću povedala, da je iz pogovorov s hrvaškimi ribiči dojela, da niso povsem mirni, ko gre za morebitne slovenske kazni zaradi ribolova v Piranskem zalivu. Ocenila je, da je končni cilj Slovenije prisvajanje tujega ozemlja. "Slovenci so okupatorji in se predstavljajo kot žrtve, a mi se delamo, da tega ne vidimo," je dejala. Trdi, da je Slovenija pri arbitražni sodbi zainteresirana za tisto, kar ji ne pripada, ni pa zainteresirana, da bi vrnila tisto, kar ji ne pripada.

Meni, da ni sporen niti morebitni angažma hrvaške vojske v Piranskem zalivu. "Angažma hrvaške vojne mornarice ne pomeni bojne akcije, še manj pa vojne. Če spora ne moremo rešiti po diplomatski poti in tega ni zmožna niti policija, kdo drug pa bi to lahko opravil kot mornarica," je dejala Tomašićeva.

Slovenski policisti so potrdili, da so danes v slovenskem delu Piranskega zaliva obravnavali vplutje dveh hrvaških ribiških in šestih plovil hrvaških varnostnih organov. Kot so poročali hrvaški mediji, je bila hrvaška ribiška ladja v spremstvu hrvaške policije v Piranskem zalivu med sredinsko črto v zalivu in meddržavno mejo, ki jo je določilo arbitražno sodišče junija lani. Novinarka, ki je bila na ladji, je povedala, da so jih štirje oz. pet slovenskih policistov opozorili, da se nahajajo v slovenskem morju. Eden od njih jih je tudi snemal, ribiške inšpekcije pa ni bilo videti. Po tem, ko so jih opozorili, so se vrnili proti slovenski obali, kmalu zatem pa se je tudi hrvaška ribiška ladja napotila domov proti Savudriji.

Poudarila je še, da se ne zavzema za vojno, temveč da bi pokazali zobe pri zaščiti hrvaškega ozemlja. Hrvaška z angažmajem vojaške mornarice ne bi začela vojne, temveč bi pokazala slovenskim prijateljem, da tako ne gre več naprej in da je treba sesti za pogajalsko mizo, je povedala. "Morate pokazati mišice, da bi vam končno nekdo prisluhnil," je še dejala v telefonskem pogovoru za N1.

Slovenska policija pripravljena na različne scenarije

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je zagotovil, da bo policija ustrezno ukrepala, če bodo vojni veterani svoje napovedi uresničili. 

''V fazi priprav na implementacijo arbitražne sodbe smo preigravali različne opcije, tudi ekstremne, čeprav si želimo, da do česa takega ne pride, da bi sodbo implementirali na sporazumen način. A tudi na take izzive je policija sposobna odgovoriti in bomo ustrezno reagirali,'' je v oddaji 24UR ZVEČER dejal Šefic in dodal, da slovenska policija deluje samo in izključno v slovenskem morju, kjer pa ''smo dolžni in moramo izvajati vsa pooblastila in zagotavljati varnost in suverenost ter jurisdikcijo''.

O podrobnih načrtih, kako bi torej policija reagirala v primeru kakšnega bolj ekstremnega scenarija, pa Šefic ni želel govoriti. 

Zunanji minister Karl Erjavec je k temu dodal, da zadnje besede kažejo na to, da je Hrvaška spoznala, da arbitražna razsodba obstaja. ''Vidimo, da vlada velika nervoza. Grožnje evropske poslanke so neumestne oziroma gre za nabiranje poceni političnih točk,'' je dejal za 24UR ZVEČER. ''Kar se tiče groženj vojnega veterana, pa kažejo, da Plenković ne obvladuje razmer v svoji državi,'' je nadaljeval in dodal, da bi lahko to pomenilo tudi upor proti pravnemu redu hrvaške republike. 

Erjavec je še pojasnil, da sta s slovenskim premierjem Mirom Cerjarjem tako predsedniku Evropske komisije in podpredsedniku Jean-Claudu Junckerju in Fransu Timmermansu poslala pismo, s katerim sta ju seznanila o odnosih med državama. ''Če bo veteran uresničil grožnje, potem bo morala Komisija reagirati, saj bi to pomenilo nespoštovanje mednarodnega prava in arbitražnih razsodb.'' Dodal je, da ''smo mi mirni, potrpežljivi in pričakujemo, da bo Hrvaška spoznala, da ji ne preostane drugega, kot da začne implementirati arbitražno sodbo''

Ribiška inšpekcija bo izdajala kazni 

Direktor inšpekcije za lovstvo in ribištvo Igor Simšič je za 24UR ZVEČER povedal, da bo inšpekcija ukrepala v primeru kršitev hrvaških ribičev in bo na podlagi pooblastil izdajala kazni in jih tudi izterjala. 

Šefic je nadaljeval, da je na tem področju med vsemi pristojnimi sodelovanje dobro. Poudaril je, da imajo različne možnosti za izdajo glob in izterjavo, da pa ti postopki lahko trajajo zelo dobro. 

Glede izjav, da lahko tudi hrvaška stran Slovencem izdaja kazni, pa je Erjavec povedal, da skuša zavajati javnost. Šefic pa je poudaril, da je ''to slovensko morje in tu lahko jurisdikcijo izvaja samo slovenska policija''. ''Govorimo o slovenskem morju, kjer je arbitražno sodišče zelo jasno povedalo in določilo pravila. Upam, da ne bo prišlo do take situacije, ne bomo pa tega dopustili,'' je še dodal Šefic in nadaljeval, da je našim ribičem zagotovljena pravna pomoč ter tudi odškodnine. 

Cerar: Slovenija bo vztrajala pri uresničitvi arbitražne sodbe

Tudi premier Miro Cerar je v današnjem nagovoru udeležencem tradicionalnega letnega posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju izpostavil, da bo Slovenija dosledno vztrajala pri uresničitvi arbitražne odločbe.

Premier Miro Cerar je jasen: Slovenija bo vztrajala pri uresničitvi arbitražne sodbe.
Premier Miro Cerar je jasen: Slovenija bo vztrajala pri uresničitvi arbitražne sodbe. FOTO: AP

Kar zadeva umeščenost Slovenije v mednarodno okolje, so v prvi vrsti pomembni odnosi s sosednjimi državami. V večji meri smo lahko na tem področju zadovoljni, je dejal Cerar in navedel, da s sosedami beležimo razvejano sodelovanje na številnih področjih od gospodarstva do kulture. Pomemben je tudi redni politični dialog s sosednjimi državami.

"Še največ izzivov v tem pogledu prinašajo odnosi s Hrvaško," je izpostavil Cerar in spomnil, da je Slovenija do 29. decembra, ko je bil določen rok za uresničitev arbitražne razsodbe, skušala narediti vse, da bi prišlo do dogovorne uresničitve razsodbe s Hrvaško. Sam je pred dvema tednoma obiskal Zagreb in Hrvaško poskušal še enkrat prepričati v nujnost implementacije arbitražne odločbe.

Kot je poudaril, mora ta dosje ostati med prioritetami slovenske zunanje politike. Od ministrstva za zunanje zadeve še naprej pričakuje intenzivne diplomatske aktivnosti v podporo uresničitvi arbitražne odločbe, predvsem v institucijah in državah članicah EU ter ostalih državah, ki lahko pri tem odigrajo pomembnejšo vlogo. Tukaj je vloga veleposlanikov neprecenljivega pomena, je zbrane nagovoril premier.

"Jasno je, da bomo ob nadaljevanju hrvaškega ignoriranja arbitražne razsodbe morali uporabiti tudi ustrezna pravna sredstva," je opozoril in dodal, da je nadaljnja pot Slovenije jasna. "Slovenija bo dosledno vztrajala pri uresničitvi arbitražne odločbe, kar pričakujemo tudi od sosednje Hrvaške. Vse drugo pomeni odmik od evropskega in mednarodnega prava, s tem pa tudi odmik od interesov Slovenije," je poudaril.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2095)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Brus123
06. 01. 2018 16.48
Ha ha ha regata za Savudrijo, naj jo naredi v Benetkah, je več prostora.
marabou
06. 01. 2018 16.26
+1
hrcki so popolnoma izgubili kompas...cudno, da sploh vedo po kateri strani cestisca se pravilno vozi...
lusma00
06. 01. 2018 15.18
+1
Karl ne pusti se te sosednji nesnagI. ...Je že čas da jih zatremo na vseh možnih področjih kjer je možno...
lusma00
06. 01. 2018 15.12
+7
Jst res ne ven kaj se te Hrvatje grejo...Se malo pa bo po nihovo meja v Ljubljani....Tudi na Dragonji ni meja tam kjer je zdaj postavljen mejni prehod oz kjer so ga lopovi sosedje postavili ampak je bila na vrhu klanca in se mnogo drugih že prej zarisanih mejnih črt ki so jih kradljivi sosedje kar sami prestavili na naše ozemlje....moj pokojni dedek ki se je rodil ob meji je vedno govoril HRVAT JE BIL VEDNO TAT IN VEDNO BO....in to drži kot zabetonirano ne kot pribito
dipe
06. 01. 2018 14.09
-1
Drugim besedami,,DRŽTE LOPOVAAAA.
Mungos2
06. 01. 2018 13.08
+2
Največje riti so Slovenci, ki klečlazijo v Hrvaško !!!
xeler
06. 01. 2018 13.50
+0
Mungos2
06. 01. 2018 13.07
+3
Rad bi dobil to Ružo-ustašico v roke !!!
mallonge
06. 01. 2018 11.10
+6
A da smo okupatorji? Oni so pa sodno dokazano okupatorji in vojni zločinci.
Kajtimar
06. 01. 2018 10.36
+2
kr nj pridejo.
tarzan13
06. 01. 2018 10.28
+2
me prou zanima če bo letos kakšn od hrvatinov na zlati lisici, če bi blo mal več snega bi mu vrgu kepo u surlo
iwilliwillhacku
06. 01. 2018 09.27
+8
okupatorji so hrvati... okupirajo vse svoje sosede z nobeno nimajo urejene meje in vsem hočejo vzet ozemlje... požrešneži!! nej se vam zatakne!! nobena od sosed vas ne bo prišla po hrbtu vžgat... vsi se bomo stran obrnli..
JApajaDAja
06. 01. 2018 10.31
+7
zakaj se tako kot za delček morja ne grebejo za nuklearne odpadke iz krškega!?
lusma00
06. 01. 2018 15.16
+1
Tiste odpadke bi lahko kar zvozili v njihov sabor ker za drugega res ni kot samo za nesnago
prašek
06. 01. 2018 09.22
+8
Kazen kakih 30.000€ bo vsakega ribiča streznila ! Plenkovič pa garantirano ne bo plačal nobene !!!!
prašek
06. 01. 2018 09.32
+2
Ko bo prvi ribič prinesel položnico na policijsko postajo Umag, ga bodo policisti samo debelo pogledali in mu povedali , da oni nimajo nič z njegovim prekrškom !
JApajaDAja
06. 01. 2018 10.32
+2
ropi fast
06. 01. 2018 09.21
+1
tarzan13
06. 01. 2018 10.29
+2
prašek
06. 01. 2018 09.03
+3
Vsem spoštovanim tovarišem in tovarišicam želim en prijeten in dober dan !
prašek
06. 01. 2018 09.04
+6
Prav zanimivo bo postalo šele, ko bodo hrvaški ribiči po preteku roka za plačilo, želeli prečkati mejo !!¨!!!!!!!
prašek
06. 01. 2018 09.19
+2
Jutro tudi tebi. Morda bodo pa dobili dolžnost, da našim ribičem pečejo slovenske ribe iz slovenskega morja ....
prašek
06. 01. 2018 09.20
+2
Tisti minus pa mene čisto nič ne moti. Čudno se mi zdi samo to, da kliknejo minus na prijazen pozdrav. Samo to in nič drugega !
violeta12
06. 01. 2018 09.00
+3
Jadranka Kosovar in Borut Pahor-vedno sta bila tako sproščena,kot sodelavca,zelo prikupna,ni bilo videti nobene hinavšine,vendar je pri nas tega žal preveč med drugimi ljudmi....res je škoda Pahorja za zlobne ljudi
Kaktus111
06. 01. 2018 09.00
+6
Bližajo se volitve ! To smo že enkrat videli ! Takrat je bil na južni strani Sanader zdaj pa je Plenkovič .... Na severu pa obakrat veliki vodja .....
ce.ce.
06. 01. 2018 08.52
+10
Hrvati so nas obsodili da smo okupatorji.... na poletje se bodo pa okupatorji podali na hrvaško na dopust???
NiVzdevka76
06. 01. 2018 08.57
xeler
06. 01. 2018 09.08
+2
Okupatorji, pa tudi prijatelji. Kazali naj bi si mišice - grozili drug drugemu. Bolni - neozdravljivo bolni. V genih.
mastablasta
06. 01. 2018 08.51
+6
hmm saj so sedeli za mizo in podpisali sporazum, ki jim je nato omogočil članstvo v EU. zdaj pa nenadoma trdijo da ta sporazum (torej tudi članstvo?!) ne velja.
JApajaDAja
06. 01. 2018 08.58
+4
JApajaDAja
06. 01. 2018 08.51
+4
dokaz več, da je" diaspora " (Urcegovina, kanada, avstralija) najbolj Urvacka!
t555
06. 01. 2018 08.49
+5
In kdaj bo naša policija objavila izbor za najlepšo fotografijo hrvaških čolnov?