Tujina

Tromblonove 'Regate za razum' ne bo: Hrvaški sem dal vse, kar sem ji lahko

Zagreb/Ljubljana, 10. 01. 2018 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
A.I./STA/Ti.Š.
Komentarji
616

Hrvaški vojni veteran Petar Janjić - Tromblon je odpovedal organizacijo "Regate za razum - Piranski zaliv - Savudrijska vala". Dejal je, da je bolan in utrujen in da je dal Hrvaški vse, kar ji je lahko. Tamkajšnja vlada naj bi bila sicer pripravljena priznati razsodbo arbitražnega sodišča o meji, a želijo z dvostranskim dogovorom boljše pogoje za njihove ribiče.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Regata odpovedana, Tromblon ostal brez podpore
    02:09
    Iz 24UR: Regata odpovedana, Tromblon ostal brez podpore
  • Iz 24UR: Arbitraža na višjo raven?
    02:39
    Iz 24UR: Arbitraža na višjo raven?

Hrvaški vojni veteran Petar Janjić - Tromblon, ki je pred dvema dnevoma napovedal organizacijo 'Regate za razum - Piranski zaliv - Savudrijska vala', je odstopil od svoje namere. Dejal je, da je utrujen in sit komentarjev, ki so se usuli nanj.

Tromblon je pred kratkim napovedal, da bo 3. februarja v Piranskem zalivu pripravil mirovniško regato, s katero želi opozoriti na sporno vprašanje o slovensko-hrvaški meji. Ideja v hrvaškem političnem vrhu ni dobila prav dosti odobravanja, tudi hrvaški premier Andrej Plenković se ni pustil sprovocirati Tromblonovim pozivom, naj čim hitreje reši mejni spor o Piranskem zalivu.

Janjić je prejšnji teden v pismu hrvaškemu premierju postavil ultimat, naj uredi spor s Slovenijo v 72 urah, sicer bodo veterani s 100 ladjami zavarovali hrvaško mejo sredi Piranskega zaliva. Grozil je tudi slovenski policiji, da bodo veterani preprečili vsak poskus vstopa slovenske strani v hrvaško morje.

"Ne morem več. Bolan sem, Hrvaški sem dal vse, kar sem ji lahko. Ne želim se več pogovarjati z mediji, ne morem spremljati komentarjev. Imam dva mladoletna sinova, ki bereta te zapise. Želel sem delovati častno, a sedaj bom s tem prenehal," je dejal Janjić v pogovoru za hrvaški Index.

Petar Janjić - Tromblon je odpovedal 'Regato za razum'.
Petar Janjić - Tromblon je odpovedal 'Regato za razum'. FOTO: POP TV

Janjić je ob napovedi regate trdil, da je v stiku tudi s slovenskimi veterani, ki naj bi bili tako kot on zainteresirani za rešitev spora o meji v Piranskem zalivu, a so slovenska veteranska združenja zanikala, da bi sploh bila v stiku z njim.

Tudi savudrijski ribiči so že prejšnji teden sporočili, da ni potrebe po Janjićevem posredovanju v Piranskem zalivu.

V torek so se od Janjićevih načrtov ogradile tudi nekatere izmed največjih hrvaških veteranskih organizacij, ki sicer cenijo njegov prispevek med vojno za Hrvaško, a podpirajo hrvaško vlado pri iskanju mirne rešitve za spor o meji s Slovenijo.

Se pa od Janjićeve regate niso javno distancirali v uradu hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, čeprav je Tromblon prejšnji teden v pogovoru za televizijo N1 dejal, da predsednica absolutno podpira njegovo pobudo.

Hrvaška za arbitražno ureditev, a želi posebni dogovor glede Piranskega zaliva

Medtem pa hrvaška komercialna televizija RTL poroča, da naj bi bila hrvaška vlada pripravljena prisluhniti nasvetu predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in priznati arbitražno razsodbo haaškega sodišča. Kljub temu naj bi pred tem želeli doseči dvostranski dogovor, s katerim bi zaščitili hrvaške ribiče.

Potem ko je Juncker pred dnevi v Bruslju opozoril, da je arbitražna razsodba dejstvo in da jo je treba brezpogojno spoštovati, naj bi bila Hrvaška sedaj to vendarle pripravljena storiti.

"Natančno sem preučil razsodbo haaškega sodišča in opazil, da pravzaprav ni tako velikih razlik med državama, kot se skuša prikazati v javnosti. Odločitev je tu, potrebno jo je implementirati na najboljši možni način," je dejal Juncker, ki naj bi v Bruselj že kmalu povabil oba premierja, Andreja Plenkovića in Mira Cerarja, da skupaj najdejo rešitev.

Na Hrvaškem se medtem nadaljujejo razprave o tem, kaj bi država pridobila oziroma izgubila v primeru, da prizna razsodbo?

"Tega niti slučajno ne smemo pomesti pod preprogo. Težava se sama od sebe tako ne bo rešila, kvečjemu bo postala še večja," je dejal predsednik stranke SDP Davor Bernardić.

Bo Hrvaška dosegla dvostranski dogovor o Piranskem zalivu?
Bo Hrvaška dosegla dvostranski dogovor o Piranskem zalivu? FOTO: 24ur.com

Bodo Hrvati dosegli boljše pogoje za tamkajšnje ribiče?

Če bo njihova vlada pristala na razsodbo, po kateri je večji del Piranskega zaliva pripadel Sloveniji in tu leži tudi srž spora, naj bi hrvaška vlada po neuradnih informacijah, ki jih je pridobila RTL, zahtevala boljše pogoje za istrske ribiče.

"Najverjetneje bi se spremenili pogoji za 25 hrvaških ribičev, ki lahko sedaj ribarijo v slovenskih vodah in obratno," je povedal savudrijski ribič Danilo Latin. Sam sicer zavrača priznanje arbitražne razsodbe in spomni, da je sabor arbitražo zavrnil. "Mislim, da to pomeni kapitulacijo za Hrvaško. Našla je moč in motiv, da se brani v vojni, a tega ne zna storiti, ko je mir. Precej bolj sposobni smo vojaškega posredovanja kot pa igre diplomacije," je bil oster Latin. 

Različna mnenja o nadaljevanju implementacije arbitražne razsodbe se pojavljajo tudi v slovenski politiki. Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je včeraj na novinarski konferenci dejal, da bi si morali vzeti "time out" in razmisliti, katere točke dajejo Sloveniji boljšo izhodiščno pogajalsko pozicijo. 

"Slovensko vlado smo opozorili, da bi morala izkoristiti manevrski prostor," je dejal Janša. 

Na RTL še dodajajo, da do končnega dogovora kljub Junckerjevi optimistični omembi o majhnih medsebojnih razlikah med stranema, do dogovora ne bo tako lahko priti. 

Slovenska policija bo v kratkem začela deliti kazni hrvaškim ribičem, ki bodo kršili zakon.
Slovenska policija bo v kratkem začela deliti kazni hrvaškim ribičem, ki bodo kršili zakon. FOTO: POP TV

Hrvaški minister: Iz Slovenije nismo dobili nobene kazni za hrvaške ribiče

Hrvaški minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić je danes izjavil, da zaenkrat niso prejeli še nobene od napovedanih slovenskih kazni za hrvaške ribiče, ki so lovili v Piranskem zalivu, potem ko je Slovenija uveljavila arbitražno odločbo. Meni sicer, da bi bilo stanje ob meji običajno, če se ne bi bližale slovenske parlamentarne volitve.

Tolušić je davi za hrvaški radio povedal, da niti ni razlogov za kaznovanje hrvaških ribičev v Piranskem zalivu, posebej pa ne zaradi nezakonitega ribolova.

"Če bi hoteli govoriti o nezakonitem ribolovu, bi bilo treba ribiško ladjo ustaviti in pregledati, kaj je ribič ulovil, tako da to sploh ne pride v poštev. Nekakšen nezakonit prehod meje pa je v sferi dnevnopolitičnih zgodb in prerekanj," je izjavil Tolušić in večkrat ponovil, da bo Hrvaška zaščitila svoje ribiče.

Menil je, da so napovedane kazni "preizkusni baloni" ter ponovil, da bi Slovenija morala pošiljati kazni za hrvaške ribiče po uradni poti preko hrvaškega ministrstva za pravosodje. Obenem je dejal, da ima tudi hrvaška policija posnetke prekrškov slovenskih ribičev v Piranskem zalivu, a da ne bo vlekla enostranskih potez.

Na slovenski strani naj sicer še ne bi bila izrečena nobena kazen, bo pa kmalu.

Tolušić je sicer izpostavil še, da v Piranskem zalivu ni nobene vojaške ladje ter da ribiči lovijo brez incidentov. Ocenil je, da so hrvaški ribiči izpostavljeni psihološkem pritisku zaradi srečanj s slovensko policijo, ter pozval k umirjanju napetosti.

Ocenil je še, da bi bilo stanje v Piranskem zalivu "bolj normalno" in bi se vse prej uredilo, če se ne bi bližale slovenske parlamentarne volitve.

Med drugim je dejal, da bi Slovenija morala spremeniti vrsto zakonov, ki se nanašajo na njene morske meje, epikontinentalni pas in teritorialno morje, a tega ne počne, temveč spreminja zakone v Piranskem zalivu, kar je to zanimivo za dnevnopolitične namene. Če Slovenija želi implementirati arbitražno sodbo, lahko začne s kopensko mejo, je povedal.

Tudi on je sicer ponovil znano stališče, da Hrvaška ne priznava arbitražne sodbe, ker da je nepovratno kontaminirana.

Slovenija vztraja pri uveljavitvi arbitražne razsodbe v celoti

Zunanji minister Karl Erjavec je poudaril, da mora Hrvaška arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško sprejeti v celoti. Sprejem samo njenega dela ne pride v poštev, je dejal glede torkovih navedb hrvaške komercialne televizije RTL, da je Hrvaška neuradno pripravljena priznati večji del sodbe.

Spomnil je, da je že veleposlanica v Zagrebu povedala, da bi Hrvaška implementirala tisti del razsodbe, ki ji ustreza, o delu, ki ji ne, pa bi vodila dialog.

"Mi vemo natančno, da je hrvaška stran nezadovoljna z razsodbo v delu, ki se nanaša na Piranski zaliv," kjer menijo, da je meja na sredini, je dejal minister v odgovoru na novinarsko vprašanje ter ponovil, da opcija, da bi Hrvaška "samo delno sprejemala arbitražno razsodbo in da bi se o ostalem, kar Hrvaški ne odgovarja, pogajali, sploh ne pride v poštev".

Ponovil je, da je Slovenija za dialog, a "za dialog glede implementacije celotne arbitražne razsodbe". Ob tem je izpostavil, da je tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v ponedeljek govoril o "dialogu o implementaciji arbitražne razsodbe in ne o dialogu kar tako".

Erjavec izpostavlja, da je v vseh bilateralnih pogovorih z zunanjimi ministri članic EU prvo vprašanje vedno, "kako je s Hrvaško, ali ste našli rešitev, ali se bo situacija razrešila".
Erjavec izpostavlja, da je v vseh bilateralnih pogovorih z zunanjimi ministri članic EU prvo vprašanje vedno, "kako je s Hrvaško, ali ste našli rešitev, ali se bo situacija razrešila". FOTO: POP TV

Meni, da Hrvaška zavaja svojo javnost, da arbitražna sodba ne obstaja in da Evrope ne zanima. Ne strinja se niti z Junckerjevo ponedeljkovo izjavo pred pogovorom s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem v Bruslju, ko je dejal, da to vprašanje v EU nikogar ne zanima. Erjavec je izpostavil, da je v vseh bilateralnih pogovorih z zunanjimi ministri članic EU prvo vprašanje vedno, "kako je s Hrvaško, ali ste našli rešitev, ali se bo situacija razrešila".

Države članice EU pričakujejo, da bo Evropska komisija storila več, kot samo podpirala implementacijo arbitražne razsodbe, ampak da bo "konkretno vplivala na hrvaško stran, da jo začne spoštovati, začne spoštovati mednarodno pravo in tudi pravo EU", je dejal.

Ponovil je, da delajo na pripravi tožbe na Sodišču EU proti Hrvaški in da se bo v skladu s postopkom morala komisija odločiti, ali jo podpira in ali jo bo prevzela. Na podlagi ponedeljkovih Junckerjevih izjav pričakuje, da jo bo komisija podprla, saj je stališče komisije, da je "treba arbitražno razsodbo implementirati, da gre za evropski problem, saj je vladavina prava ena pomembnih vrednot, ter da je ta odločitev pomembna tudi za stabilnost Zahodnega Balkana".

To je še posebej pomembno zaradi odprtih vprašanj meje, ki jih ima Hrvaška s Srbijo, BiH in Črno goro, je dodal ter izpostavil, da je arbitražni model model, ki omogoča njihovo rešitev. Če bodo te države kandidatke za članstvo EU reševale te probleme s Hrvaško, kot jo rešuje s Slovenijo, bo minilo še sto let, "preden bodo videle EU", saj je na dvostranski način s Hrvaško tovrstna vprašanja nemogoče razrešiti, je poudaril Erjavec.

Meni tudi, da bi vodja opozicijske SDS Janez Janša, ki je v torek pozival k dialogu, lahko poskusil najprej z dialogom glede sporazuma iz Mokric, ki ga je podpisal kot premier in ki ga Hrvaška prav tako ne spoštuje.

Glede Janševega predloga, naj Hrvaška sprejme dvostranski sporazum Drnovšek-Račan, namesto da želi nova dvostranska pogajanja o meji, pa je Erjavec dejal, da bi to "šlo na škodo Piranskega zaliva", saj je z arbitražno sodbo več kot 80 odstotkov zaliva slovenskega.

Zanikal je še trditev hrvaške zunanje ministrice Marije Pejčinović Burić, da je rešitev blizu in da sedaj poteka tiha diplomacija med Slovenijo in Hrvaško. "Če sta Slovenija in Hrvaška sosednji državi, potem smo si zelo blizu, ampak to še ne pomeni, da je rešitev blizu," je dejal.

Glede tega, da hrvaški ribiči še niso dobili kazni slovenskih organov, pa je dejal, da je to stvar postopka, postopke pa bo Slovenija izpeljala do konca. V zvezi s trditvijo Zagreba, da bodo izrečene globe nične, pa je dejal, "da bodo zelo realne, ko bodo ti ljudje prišli na slovensko mejo in kjer bodo morali najprej plačati to globo, če bodo hoteli vstopiti v Slovenijo".

Ponovil je še, da v primeru implementacijo arbitražne sodbe hrvaški ribiči ne bi imeli nobenih težav pri delu, saj bi lahko v slovenskem morju lovili na podlagi dovolilnic. "Neimplementacija arbitražne sodbe gre v škodo hrvaških ribičev," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (616)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spletni Kritik
11. 01. 2018 10.07
+4
Da sodeluješ pri največjem etničnem čiščenju na ozemlju Evrope po drugi svetovni vojni, res ne moreš biti zdrav.
nightifly
10. 01. 2018 22.41
+17
Mislim ,da bodo sosedje kmalu ugotovili , da se Janezi ne dajo vec .......od zadaj. Sicer pa je tudi leto 2018, velikonocni in prvomajski prazniki so pred vrati , Janezi pa ze sparajo tisto miliardo in pol , ali vec, dajo prenesejo na Jadran . Le kdo je tolk prehlajen ,da bi se tem denarckom odpovedal. Slovenec je bil vedno dober gost. In veliko popil zraven . Jeseni bo pa spet kaj novega na diplomatskem parketu. Jaz sem pa se vedno mnenja ,da grem raje tja kjer sem resnicno dobrodosel in toplo sprejet . Brez fig v zepu.
Kollerik
10. 01. 2018 22.59
+14
njihov zadnji, najnovejši manever, da bi se z nami izpogajali o tistem delu arbitraže, ki njih žuli (piranski zaliv) ostalo pa priznali, je precej porozen in podcenjujoč manever. Po domače, radi bi dobili vse.
oježeš
10. 01. 2018 22.38
+3
Precej bolj pameten kot hrvaški politiki.
Kollerik
10. 01. 2018 22.32
+7
Južni sosedje, pamet v roke in rešit problem v duhu dobrih medsosedskih odnosov!!! Druge poti ni, oziroma so samo še mnogo, mnogo slabše.
rofo
10. 01. 2018 22.10
+9
Hrvatje,umirite se končno in delajte kot se za članico EU spodobi.Sicer pa vprašanje za vse.Spomnim se,da je bilo rečeno,ko bomo oboji v EU,da meje ne bo več.Ko sem se pred leti peljal iz Slovenije v Španijo sploh nisi zasledil,kdaj si prešel kakšno mejo,tukaj pa je sedaj slabše kot v času juge.Naj se to končno uredi in preneha z balkanskimi načini urejanja zadev.
oježeš
10. 01. 2018 22.43
+6
Dobro in potrebno je, da je pri takih sosedih rešena meja in vsak ve, kaj je od koga. Kdo pa ve kaj bo prihodnost še prinesla. Če pa ne bo meje zaradi Hrvaške v EU in recimo da pridejo v Šengen, potem tudi nihče ne bo vedel kdaj bo prestopil mejo. Upam, da naši politiki ne bodo dali soglasja Hrvatom, dokler se ne reši vprašanje meje in to narišejo, napišejo in oboji podpišejo. Potem je lahko vse tako, kot je bilo v Jugoslaviji ali je že z drugimi državami v Evropi.
Mars
10. 01. 2018 21.57
+9
Tipičen hrček - sam gob.ec ga je. Kaj se sploh obremenjujete z njimi, raje se dajte s potencialnim dvigom ddv za 2 ods. točki.
Karantanija
10. 01. 2018 21.03
+1
Če ne bi predsednik Pahor šel v Bruselj, se ne bi takole čez noč vse obrnilo!
ALEXBADBOY
10. 01. 2018 20.57
+5
Jest pa dopust rezerviru pa barko najel ....Kdo bo zdej to povrnu herr Tromblon
Mars
10. 01. 2018 22.02
+6
Ne skrbet - bo kakšen kleni slovenc na hrvaški obali plačal z največjim veseljem to barkačo, model bo pa še 100% rvcja nardil... ne se prehitr smejat, kdor se zadnji smeje... in več slovencev nosi devize hrčkom kot obratno...
CIGU MIGU
10. 01. 2018 20.28
-5
to je edino prav saj drugače bi hrvati rabili pasoš da skočijo v piranski zaliv ,tako pa lahko zaplavajo in se obrnejo na arbitražni meji,,,erjavec ti si pravi politik
Sunshine73
10. 01. 2018 20.31
+3
pravi politik in vsi upokojenci imajo min. 1000EU penzije ...
optimist11
10. 01. 2018 20.16
+23
Bravo Rjavec, Si prvi od Slovenskih politikov, ki si glasno in jasno povedal sosedom kar jim pripada. Doma te niso podpirali, ker so se bali da si boš nabral preveč poličnih točk. Ko poslušam JJ da je potrebno pričeti znova, mi gre na bruhanje. AS je potrebno implementirati tak kot je sprejet in gremo naprej.
PadliAngel
10. 01. 2018 20.36
+14
Janša je hrvaški ritoliznik že od nekdaj. Podkupljen, pokvarjen in pretvarjajoč. Skratka baraba.
Sršen
10. 01. 2018 22.04
+10
Podpiram oba gornja,saj je že čas,da tudi kakšen politik reče bobu bob kot je to izjemoma storil Erjavec!!!
Kollerik
10. 01. 2018 22.29
+3
Teofil
10. 01. 2018 20.13
+1
Tromblon je pametnejši od Pralnega stroja
Zmaga Ukrajini ..
10. 01. 2018 21.05
+7
Jaz mam doma kar pametnega, tako da ne vem.... :))))))))))))))
dipe
10. 01. 2018 20.07
+2
PORTAL NORCEV
Zmaga Ukrajini ..
10. 01. 2018 21.51
+7
oježeš
10. 01. 2018 22.46
+5
Bereš pa, kar pomeni, da si skupaj v tropu.
Kollerik
10. 01. 2018 22.55
+3
Comanchee...sem se je Didi prišel v bistvu zdraviti med ljudi...direkt iz noraTV forume, kjer so pa res v buli.... :)))
genius2013
10. 01. 2018 18.57
+19
tromblončič se je osramotil totalno..
oježeš
10. 01. 2018 22.46
+3
Niti ne, mogoče je pokazal, da je bolj pameten kot Plenković.
o22
10. 01. 2018 18.50
+10
So mu zaprli G.o.f.l.j.o.
scipio
10. 01. 2018 18.48
+10
Hrvati se bodo skontali tako, kot so se vedno v zgodovini, tudi Jelačiča so jim drugi požegnali drugače, kot so ga hoteli oni, in tudi svojega Pavelića in njihovo NDH so morali pospraviti v trugo svetovnega fašizma...Počakajmo torej še par dni, da jih ponovno sreča pamet. Zdaj so od Junckerja slišali, med vrsticami, zadnji ste prišli noter in ne bi se šli evropskih zakonov in reda. To vendar ne gre, to se plača.
PadliAngel
10. 01. 2018 20.28
+10
Tega Pavelića, ki ga oni v Jasenovcu tako častijo, to prodano ponižno italijansko marijoneto, ki je Hrvate in hrvaški narod izdal in ga popeljal v pogubo njihova mladina vsako leto slavi. Človeka, ki je preko telefona Angležem izdal preko 250.000 svojih ljudi ter jih poslal na Koroško v smrt oni dobesedno slavijo. Oni ga slavijo.Me razumeš. Mislim cirkus.
murate
10. 01. 2018 21.39
+3
cool1
10. 01. 2018 18.44
+22
Največji problem je v tem, da bi tale tromblon rad branil neko mejo, ki bi naj prej obstajala in on bi to branil. Pomembno pa je zapisati, da do sedaj na tem področju na morju nikoli meja ni bila določena......torej , kaj bi tale Hrvat rad branil ??? Neko namišljeno mejo, za katero Hrvati mislijo da je na sredini zaliva, vendar tam ni bilo nikdar v zgodovini nikakršne meje, ali razmejitvene črte na morju. Ni bilo ničesar do sedaj, ko so to določili z arbitražo. Torej Hrvati bi radi branili neko mejo, ki so si jo sami zamislili , in pač mislijo da je tam, kjer oni želijo !!
Zmaga Ukrajini ..
10. 01. 2018 19.43
+8
Ah, pa saj vidiš, da je tip zmešan. Zakurili so ga pa nekateri krotistanski politiki in pa seveda močan nacionalizem v Krotistanu, ki časti vojne zločince. Pred nekaj dnevi je njihova zunanja ministrica celo pribila, da je bila meja že itak že od leta 1991 znana (v bistvu smo se šli arbitražo kar tako malo za hec, kajne). Ves čas igrajo na karto bebcev, češ da jih bomo imeli slej ko prej vsi poln kufer in popustili. Mislim, in upam tudi, da je naše Selferje, pa Korle, pa še ta glavnega, vendarle dosegla kruta realnost in so končno dojeli, da z "mehkobo" ne bo šlo. Zdaj jim je menda jasno, da samo norec nekaj dela venomer na enak način, hkrati pa pričakuje drugačen rezultat.
Kollerik
10. 01. 2018 22.56
+2
...ni zmešan, je pa naiven v svojem domoljubju. In trenutna hrvaška politika zna to zelo zelo umazano, načrtno izkoriščati.
peresni
10. 01. 2018 18.35
+13
mali cvili kot mu ukažejo...takšni so ponavadi največji patrioti....kot v SLO.
Kollerik
10. 01. 2018 22.30
+1
skorumpiranpolitik
10. 01. 2018 18.33
+6
A ni več čakanja za izstop iz Hrvaške, pa je umaknil svoj predlog o regati?
uleda
10. 01. 2018 18.31
+3
Evo rešeno,2/3 zaliva našega,tretjina hrvaškega,meja določena, hrvati jo priznavajo,tromblon je doma.KONEC.
cool1
10. 01. 2018 18.48
+10
Tretjina Piranskega zaliva nikoli ni bila hrvaška in tudi ne bo ! Nikoli !
o22
10. 01. 2018 18.51
+10
scipio
10. 01. 2018 18.52
+0
Cool, še kako bo, ta trejina njihova, in dve naši, tako kot je alzacija že 70 let spet francoska in ne hitlerjansko nemška, zato. Zato, ker mora biti v teh krajih red, ki ni fašistični, zato.
cool1
10. 01. 2018 18.54
+4
Če jim je arbitraža dosodila 20 procentov zaliva, potem je to ena petina zaliva, ne pa ena tretjina , halo !
uleda
10. 01. 2018 18.54
-3
Kaj zdaj palamudiš,po arbitražni razsodbi je njihova tretjina.
cool1
10. 01. 2018 18.55
+0
scipio zato pa izgubljamo ozemlje, ker nekateri tako mislijo kot ti !
cool1
10. 01. 2018 18.56
+1
Po arbitraži je 80 procentov zaliva slovenskega, kaj tu ni jasno . ?
uleda
10. 01. 2018 18.58
-4
Bom pa tako napisal da boš razumel.Piranski zaliv je pretežno slovenski.
uleda
10. 01. 2018 19.10
+5
Zmaga Ukrajini ..
10. 01. 2018 18.28
+26
Zakaj moramo imeti Hrvate za sosede? Že cela srednjeveška Evropa jih je preklela in se jih bala kot hudič križa, zato še danes na katedrali v Magdeburgu lahko preberemo: Bog obvaruj nas kuge, lakote in Hrvatov. Do danes se niso nič spremenili, zato preprosto ne spadajo v EU. Hrvaška je polna Tromblonov in na haaškem Sodišču za vojne zločine obsojenih zločincev, ki pa jih doma častijo kot narodne junake. TO pove vse o njih.
uleda
10. 01. 2018 18.32
+5
Ja Hrvate imamo za sosede zato,da nam v naši lepi deželi ni prelepo.
scipio
10. 01. 2018 18.42
+0
Hrvate, miško komanč, maš za sosede zato, ker se je praded južni slovan v VI. Stoletju, na poti ven iz Ukrajine, naselil v teh krajih in izrinil venete in langobarde, ki so šli na zahod. Ostali, razni kelti, iliri, so se v tem morju stopili z večino, in skupaj smo s panonci naleteli na bavarce in franke na severu, ki so nas postopno zrihtali do tam, kjer smo danes. Potem so v X. stoletju vmes udarili še Madžari in se v 200 letih iz konjenikov zrihtali vpoljedelce ... Hočeš več?
cool1
10. 01. 2018 18.50
+13
Če pa ne bi bilo Đilasa in Tita, pa Kardelja, bi leva polovica Istre bila še vedno Slovenska !
Zmaga Ukrajini ..
10. 01. 2018 18.59
+2
No mucek Vespazijan, zelo pripravno si naredil en mix. Pa mi povej še od kod so prilezli Hrvati in kdo smo mi. Pa bodi prosim malce bolj kreativen, ker nočem biti v žlahti, saj veš s kom. Raje sem s kelti, franki in vikingi, ne pa z ono rajo od dol. Ali imam kaj šans?