Gospodarstvo

Od ZDA do Singapurja, Nemčije in Slovenije: kako se obdavčuje kriptovalute?

Ljubljana, 27. 02. 2018 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obdavčevanje kriptovalut, ki jezi slovenske lastnike kriptopremoženja, ni slovenska pogruntavščina, ampak ga poznajo v številnih državah. So pa pristopi k obdavčevanju različni.

Bitcoin
Bitcoin FOTO: iStock

Potem ko je Furs že decembra izdal podrobnejša pojasnila o načinu davčne obravnave poslovanja s kriptovalutami, se številni, ki se gibljejo v svetu kriptovalut, še vedno sprašujejo, kakšne so pravzaprav njihove obveznosti do države.

Številni komentatorji menijo, da država do njihovih zaslužkov v kriptosvetu nima prav nobene pravice. Prvič za to, ker gre za nereguliran svet, ki ne želi biti del 'sistema', in kjer ni nobenih zaščitnih mehanizmov ali kakršnih koli jamstev. Drugič, ker po njihovem mnenju dobiček nastaja v virtualnem svetu, zato prsti pobiralcev davkov iz realnega sveta tja ne bi smeli. Kritiki obdavčevanja tako menijo, da je za lastnike kriptovalut najpomembneje, da kriptopremoženje uspešno skrijejo pred dacarji. Ti pa seveda menijo drugače – vsakršno premoženje je lahko potencialen vir davkov.

Na Fursu so na primer odločeni, da gre za premično premoženje, ki nastaja z opravljanjem dejavnosti. In če je ta dejavnost stalna, jo je treba 'legalizirati' in posledično plačati davke. Prav tako bi se lahko o premoženju lastnikov kriptovalut pozanimali – kot so se v primeru oddajanja nepremičnin – pri tretjih osebah.

Goreči nasprotniki poseganja na področje kriptovalut državi očitajo, da je stegnila lovke zdaj, ko je mogoče s kriptovalutami 'mastno zaslužiti', in da 'odkriva toplo vodo'. Slednje sicer ne drži. Obdavčevanje kriptovalut ni slovenska pogruntavščina, ampak ga poznajo v številnih državah. Kakšne načine obdavčitve so ubrali v nekaterih državah, kjer kriptopremoženje ni le stvar posameznika?

ZDA so pravila o obdavčevanju kriptovalut objavila že leta 2014. Kriptovalute obravnavajo kot premoženje in obdavčujejo kot kapitalske dobičke. Lastniki kriptovalut morajo o transakcijah obvestiti IRS. K plačevanju davkov so zavezani tudi rudarji kriptovalut in tisti, ki jih prejemajo kot plačilo za dobrine ali storitve. Ti morajo v davčno napoved vpisati količino prejetih kovancev in njihovo vrednost na dan plačila. Prav tako morajo kriptoprihodke prijaviti vsi, ki bi v kriptovalutah dobili plačo. Tiste, ki kriptopremoženje zamolčijo, lahko kaznujejo, kritiki pa opozarjajo, da trenutne opredelitve kriptovalut poslovanje z njimi spreminjajo v nočno moro, saj je na letno davčno napoved – po najbolj strogi interpretaciji zakonodaje – treba napisati tudi, da je oseba z njimi plačala hamburger. Nekaj kritikov pa meni, da pristop, po katerem se kovance obravnava kot predmete in ne kot valute, tudi izkrivlja podobo kriptovalut v javnosti.

Singapur je bil med prvimi, kjer so se želeli lotiti urejanja davčnega področja kriptovalut. Z vprašanjem so se ukvarjali že leta 2014 in oblasti so sklenile, da premoženje, ki nastane pri prodaji kriptovalut, ni obdavčeno, če gre za stalni del posameznikovega premoženjskega portfelja. Da pa je treba legalizirati dejavnost in plačati davek, če je trgovanje s kriptovalutami ena od posameznikovih osnovnih dejavnosti.

Japonska se je s tem vprašanjem ukvarjala lani. Tisti, ki so na račun kriptovalut ustvarili prihodke, morajo plačati davek od dohodka.

V Kanadi velja, da je plačilo za blago ali storitev s kriptovaluto menjava blago za blago in je v skladu s tem tudi obdavčena. Tudi plače v obliki kriptovalut so predmet obdavčitve. Obdavčeno je tudi rudarjenje za komercialne namene, se pa primeri obravnavajo individualno.

Izrael se je obdavčevanja kriptovalut lotil leta 2013 in leto pozneje priznal, da je nemogoče nadzorovati  kriptovalute, s tem pa jih je tudi nemogoče obdavčiti. Čez tri leta je našel rešitev. Kriptovalute vidi kot dobrine in jih kot takšne tudi davčno obravnava. Trgovanje ali rudarjenje opredelujejo kot posel, davek se obračunava glede na dobiček. Plačevanje za storitve ali artikle se obravnava kot menjava blago za blago, ob prodaji kriptovalut pa je treba plačati davek na kapitalski dobiček.

V Evropski uniji se države obdavčevanja kriptovalut lotevajo različno. Na Finskem in v Nemčiji so obdavčene kot kapitalski dobički in v okviru "davka na bogastvo". Nemška situacija je lastnikom kriptovalut sicer zelo všeč, saj prodaje do 600 evrov niso obdavčene, prav tako ni treba plačati davka na kapitalski dobiček, če oseba kovance zadrži za več kot eno leto.

V Avstriji kriptokovance opredeljujejo kot nepredmetno sredstvo, obdavčujejo pa se v okviru davka na dohodek.

V Španiji je treba transakcije s kriptokovanci zapisati v letno davčno napoved, davek pa se obračunava po načelu – večji kot je dobiček, višji je davek.

Švedi pa so kriptovalutam dali status valute, z davki pa ne pritiskajo preveč. To dejavnost namreč vidijo kot hobi, a le dokler se strast ne spremeni v posel in posameznik na leto ne nakopiči več kot 25 kovancev. Potem sledi plačevanje davkov.

Kaj natančno o obdavčevanju kriptovalut in z njimi povezanega premoženja pravijo slovenski dacarji? Slovenija ni kriptooaza, tistim, ki imate kriptopremoženje, pa pod prste gleda Furs. Dohodek posameznika, ki izvira iz trgovanja s kriptografskimi valutami, se šteje kot dohodek iz dejavnosti, če je dosežen z neodvisnim samostojnim opravljanjem dejavnosti, in to ne glede na namen in rezultat opravljanja dejavnosti. "Bistveni elementi, ki morajo biti pri tem podani, so neodvisnost in samostojnost pri opravljanju dejavnosti ter trajnost dejavnosti," pojasnjujejo na finančni upravi. Fizična oseba, ki opravlja dejavnost, se mora vpisati v poslovni register.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
27. 02. 2018 22.35
+3
Kdo je tle že Audija zaslužu z tem?
Niky21
27. 02. 2018 14.20
+0
Tako kot sem rekel, dokler se politika nebo umešala se bo še dalo kaj potegniti ven, sedaj je konec...
112011
27. 02. 2018 13.45
+10
namesto da bi država oz te finančne pijavke pustile vse neobdavčeno, kar bi pomenilo več denarja od porabe oz nakupov dobrin, bom vse potrošil v tujini in me boli za slovenistan. Sami sebi serejo v skledo, od mene ne dobijo niti centa ....
MrSiMPA
27. 02. 2018 12.50
+5
Če hočejo davek na dobiček a če narediš izgubo boš pa dobil olajšavo?!?
opazovalec_
27. 02. 2018 12.39
+6
A so pri nakupu kriptovalut kake olajšave, glede na to, da bi pri trgovanju bile obdavčene.
Madeni
27. 02. 2018 12.38
+6
Po davku na dež......še davek na NIČ...
murkecc
27. 02. 2018 11.30
+4
Bodo s to obdavcitvijo pokrili izgube tistim, ki so s kriptovalutami naredili minus?
eFranjo
27. 02. 2018 11.38
+6
firma ti dobro dela, na kriptovalutah pa minus in ne plačaš davka. super
BildiTheEmperor
27. 02. 2018 11.40
+2
odvisno ali so tudi dogovorni ekonomisti vlagali vanje
Uroš Frlan
27. 02. 2018 11.29
+3
Za začetek naj vlada ali EU odpre uradno borzo, ker drugače lahko vsak odpre svojo in si zmisli vrednost koliko so njegovi kovančki vredni. Na moji privat borzi je vse vredno 0,0000001 EUR in mi lahko obdavčijo vse po tej vrednosti.
BildiTheEmperor
27. 02. 2018 11.21
+8
Jaz sem brez vsakega premoženja in brez vsake dejavnosti. Razpolagam samo z zajetnimi številkami na računih v davčnih oazah in mastercardi
Sunflower0
27. 02. 2018 11.32
+4
Daj ne piši tu bedarij,naj bodo začeli še to gledat.
BildiTheEmperor
27. 02. 2018 11.35
+5
Kar naj. Moj račun je na St. Kitts and Nevis, številka AV5477f23 Drugi je v Libanonu, tretji pa v prijateljski Rusiji. Oni v Nigeriji ni omembe vreden. Ostalo imam zakopano
eFranjo
27. 02. 2018 11.40
+4
BildiTheEmperor
27. 02. 2018 11.40
+3
Sunflower0
27. 02. 2018 22.27
Čisto preveč podatkov daješ.Pa ne mislim na cifro bančnega računa in to ampak ostale stvari kako kaj poteka,zakaj in kje.bv
Našvasan_zob
27. 02. 2018 11.20
+11
Olimpijske igre so končane... Šporniki so dobili kos pleha in 0 denarja... Medtem pa so korporacije v 22 dneh pobasale 1,3 MILIJARDE USD:.... Jah olimpijski športniki so res neke vrste novodobni sužnji...
Našvasan_zob
27. 02. 2018 11.19
+12
Glede na to da boste obdavčili kriptovalute..Ali to pomeni,da boste usposobili tudi organe pregona / preiskovalce za primere morebitnih kraj / barabij na področju kriptovalut ???? Glede na to, da bodo lastniki morali plačevati davke bi si zaslužili tudi neke vrste varstvo z vaše črpalkarske strani..
AntiNATO
27. 02. 2018 11.15
+3
Ko bodo koorporacije v eu placevale davke kot jih morajo in ko ne bo vec davcnih oaz potem obdavcite se kriptovakute...do takrat sem utajevalec davkov...ker lahko...zakaj bi zakoni veljal samo za nekatere.
Kajetan
27. 02. 2018 11.11
+3
Furs kot sem ze nestetokrat omenil narobe zaradi nesposobnosti razlaga da gre za premicno premozenje. V kalop hocejo nekaj spravit kar ne sodi skupaj.
Sunflower0
27. 02. 2018 10.47
+8
A mislite,da je narod v teh časih tako neumen kot Al Capone včasih?Pozabi.Smo pismeni v računalništvu.
AntiNATO
27. 02. 2018 10.44
+15
Obdavceni so tudi milijoni v davcnih oazah...vprasanje pa je koliko je furs uspel pobrati od njih...ko poberejo tisto naj se se pri meni oglasijo za davek na kriptovalute...do takrat pa .... JOK BRATE ODPADE
AntiNATO
27. 02. 2018 11.04
+3
minus je pa kliknil kdo? nekdo ki ima v davcnih oazah milijone ali je samo tako omejen da misli da elitam ni treba placevat davkov...potem j8h tudi nam ni treba iz naslova kriptovalut.
modelx
27. 02. 2018 11.19
+3
in zakaj bi potemtakem jaz plačeval davke od poslov in premoženja v slo? tvojo miselnostjo nobena država ne bo potrdila - če oni ne, potem tudi jaz ne. kar povej to fursu, kot je ujame. pa da ne bo pomote, da se strinjam s skrivanjem denarja v davčnih oazah. pa tudi ne, da se grešnikom, ko jih ujamejo in jim dajo možnost, da denarje pripeljejo nazaj ali prijavijo, dajo odpustki.
AntiNATO
27. 02. 2018 11.40
+2
zaradi mene jih ne rabis. Zakoni naj veljajo za vse ali nobenega...in dokler ne bodo jst pac ne bom spostoval zakonov in davkov...to je izbira vsakega posameznika.
AntiNATO
27. 02. 2018 11.41
+0
in bodi preprican v kriptosvetu ce mi tega nocemo ne morejo nic:) dobili bodo podatke od 3 oseb:) od kdaj so recim9 btc denarnice 3 osebe:) nikoli ne bodo dobili teh podatkov.
borut321
27. 02. 2018 10.42
+24
Zanimivo, pred mesecem ali dva je bilo še govora, da so kripto valute "zrak, megla, nič" zdej pa bojo kar obdavčene. Se pravi so nam dali davek na zrak, po njihovo.
eFranjo
27. 02. 2018 11.44
+3
spletni Kritik
27. 02. 2018 10.42
+13
Če sam ne prijaviš je nemogoče, da te DURS ali FURS dobijo. Pa lep dan vsem kriptomiljonarjem in tistim, ki to še ni ste ;)
appollyon
27. 02. 2018 10.38
+10
Ko bodo vsi lopovi iz politicnih vrst prijavili do zadnjega evra tudi tiste v davcnih oazah potem bo. Pa sam prijavil kripttovalute, prej pa naj ae j
eFranjo
27. 02. 2018 11.45
+3
kako boš prijavil, saj je vsako minuto druga cena. karkoli napišeš, ne bo držalo
AntiNATO
27. 02. 2018 10.32
+8
Obdavcijo lahko marsikaj...kaj bodo uspeli pobrati je pa druga...od mene zagotovo niti centa iz naslova kriptovalut...sm 10 let placeval najvisje davke na dohodek, imam od tega pa nic od te gnile banana republike. pa ofce se hodte na volisca:)
eFranjo
27. 02. 2018 11.47
+2
saj poanta je v tem, da narod ne hodi več na volišča in se potem kar tam med sabo zmenijo, komu kaj
Solina
27. 02. 2018 10.31
+6
naj pride tisti ki bo mi lahko povedal koliko kovancov imam če samo mirujejo in jih ne izplačujem na fiksni račun.