Slovenija

'Kar je bil Fafangel za epidemiologijo, sem bila jaz za mikrobiologijo. Zdaj pa sem na zavodu'

Ljubljana, 21. 10. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER, Uroš Ferrari Stojanović
Komentarji
1048

V oddaji 24UR ZVEČER je gostovala odpuščena mikrobiologinja dr.Metka Paragi. Ta je po 30 letih dela sedaj na zavodu za zaposlovanje. Povedala je, zakaj po njenem mnenju hitri testi Majbert Pharm niso ustrezni ter tudi, kako je bila kompetentna stroka v času epidemije odrinjena.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Paragijeva po 30 letih odpuščena
    02:58
    Iz 24UR: Paragijeva po 30 letih odpuščena
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Metko Paragi
    07:33
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Metko Paragi

 

"Zapis mojega pričanja se je žal izgubil. Obljubljeno je bilo, da bomo lahko pogledali zapis na televiziji, tako kot smo si lahko ogledali zapis našega vodstva, vendar pa se je zapis o mojem pričanju izgubil. Menda zaradi tehničnih napak," pravi ob tem. Kot dodaja, je to tudi pričakovala. 

In zakaj po njenem mnenju hitri testi Majbeth Pharma niso ustrezni? Pojasnjuje, da sta sporna zlasti dva vidika. Prvi vidik so tehnične zahteve antigenskega testa, ki jih je razpisalo ministrstvo, teh je 22. Med njimi izpostavi predpostavki 20 in 21: "Proizvajalec mora imeti uveden sistem zagotavljanja kakovosti, mi pa tega nikjer nismo našli. Poleg tega pa tudi, da mora ponudnik predložiti verifikacijo neodvisnega laboratorija. Ta bi morala biti narejena na 300 vzorcih, od tega bi jih moralo biti vsaj sto pozitivnih, bilo pa jih je 87." Kot poudarja, sta to dve ključni predpostavki, zaradi katerih jih NLZOH sploh ne bi smel spustiti v analizo.

"To je tako, kot da bi vam prinesla zelenjavo, vam naročila, da morate skuhati juho, vmes pa bi vam dala tudi gnil krompir. Vi bi juho vseeno skuhali, ne bi pa povedali, da je bil notri tudi gnil krompir," ponazori. In ob tem jasno: "NLZOH zdaj pravi, da so bili zadolženi le za verifikacijo, kar pa ni res. Tako kot je vsak zdravnik dolžan interpretirati svoj izvid, je bil tudi NLZOH dolžan interpretirati svojo verifikacijo."  Pojasnjuje namreč, da je bila ta zastavljena za množično testiranje in ne le za simptomatske. "To je zavajajoče," poudarja.

Mikrobiologinja Metka Paragi
Mikrobiologinja Metka Paragi FOTO: POP TV

Ob tem pa, pravi, je zaključek le eden: "Testi ne ustrezajo namenu množičnega testiranja." "Testi ne dosegajo specifikacij, ki jih je navedel proizvajalec, niti specifikacij, ki jih priporoča nacionalna skupina za hitre teste, niti ECDC," še doda.

Kot poudarja, ti testi niso primerni za množično testiranje: "Te teste bi lahko kvečjemu uporabljali v neki triaži, da bi se odločili, v kateri del bolnišnice bomo dali bolnika."

Dodaja, da se pri teh testih prav tako ni upoštevalo pozitivne napovedne in negativne napovedne vrednosti. 

"Že 19. januarja je dr. Tomičeva povedala, da ti testi ne ustrezajo niti zahtevam ECDC niti nacionalne skupine za hitre teste, katere je ona tudi predsednica," odgovarja. Kot pravi, je vodila tudi referenčni laboratorij za covid, vendar pa da na verifikacijskih testih njenega podpisa ali podpisa katerega člana njene ekipe ni mogoče videti, saj da so bili odrinjeni od tega postopka. "Če bi bili prisotni, bi mi ta test zavrnili," pravi in dodaja, da so v srednji fazi študije direktorici poslali e-poštno sporočilo, da poročilo ne kaže, da so testi dovolj občutljivi, da niso bile izvedene ustrezne statistike ter da je pomanjkanje strokovnosti v poročilu nesprejemljivo. "Seveda smo opozorili, a našega mnenja niso upoštevali," pravi.

Tako kot se je dogajalo skozi celotno epidemijo, je bila tudi tu kompetentna stroka odrinjena. "Kar je bil Fafangel za epidemiologijo, sem bila jaz za mikrobiologijo. Zdaj sem pa doma, na zavodu za zaposlovanje. Po 30 letih dela sem dobila izredno odpoved, brez ene strokovne napake, brez opomina. Tisti, ki so med epidemijo na našem inštitutu dokazano naredili napake, niso bili klicani niti na zagovor in so še vedno zaposleni." Kot pravi, se je to zgodilo kmalu po tem, ko je opozorila na nepravilnosti.

"Imela sem zelo odgovorno nacionalno funkcijo in tudi zato sem direktorici kljubovala. Sem človek, ki živi za stroko. Sem pa vedela, kaj me čaka, zato sem vse dokumentirala in shranjevala," še dodaja.

Posli za nabavo neustreznih testov

Medtem ko so se obrazi Majbert Pharma zabavali v tujini in to javno delili na svojih Instagramovih profilih, je v Sloveniji potekalo testiranje z neustreznimi, nezanesljivimi testi njihove nabave. S Klemnom Nicolettijem in Alanom Amadejem Eferlom je povezan tudi Luka Lah, nekdanji član SDS, znan po aferi snegec. "To ni nobeno jamstvo, da si negativen ali pozitiven. Zakaj smo potem sploh rabili te teste?" se je ob tem spraševal Marko Bandelli iz vrst SAB.

Pred dnevi pa je bilo burno tudi med poslanci na preiskovalni komisiji, ki jo je vodil Robert Pavšič: "Tudi od mednarodno priznane stroke, nekaterih strokovnjakov in neodvisnih strokovnjakov virologov je bilo razbrati, da ste interpretacije verifikacijskih testov opravili s pomembnimi pomanjkljivostmi."

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik medtem vztraja, da so testi ustrezni, del dvomov vanje pa je pripisala tudi medijem: "Delo smo opravili korektno, na ustreznem strokovnem nivoju. Test se je kljub začetnim sumom, ki so izhajali predvsem iz nizke cene in drugih medijsko izpostavljenih zadev, pravzaprav izkazal za enakovrednega."

NLZOH
NLZOH FOTO: Bobo

Testov kitajskega proizvajalca, ki so jih po pogodbi z državo dobavili v Majbert Pharmu, podpisal pa jo je nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, strokovna skupina pravzaprav ni preverjala, je dejala njena vodja Viktorija Tomič. "Papirji so, nismo pa preverjali, ali so ti papirji dejansko verodostojni, ali je to vse tako, kot mora biti, saj za to mi nismo poklicani."

Državljani bi bili lahko deležni testiranja z boljšimi testi, "če bi se zanje seveda opravila verifikacija", dodaja Pavšič. "Na portalu FIND so objavljene verifikacije tudi drugih testov in med njimi jih je veliko, ki so se uporabljali tudi na našem tržišču," pa pravi Čretnikova. Na vprašanje, zakaj v verifikacijo niso zajeli še testov drugih proizvajalcev, ki so bili za to pripravljeni tudi plačati, pa odgovarja, da so bili ljudje izjemno preobremenjeni. Da tega ne bodo opravljali na NLZOH, pravi, se je odločila prav ona.

"Eden izmed očitkov je tudi uporaba smernic WHO. Zakaj niste uporabili smernic ECDC, ki je bolj pristojen za določanje?" vpraša Pavšič, Čretnikova pa: "Tudi te smernice so bile citirane v poročilu, razlika je v bistvu samo v pragu občutljivosti."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1048)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
22. 10. 2021 09.16
+11
Sem gledala posnetek preiskovalne komisije in zaslišanje gospe Metke. Moram priznat, da me je presenetilo izvajanje dveh SDS poslank, ki sta sodelovali v tej komisiji. Ena je dajala lekcijo, kaj sme Hodo Metka reči in kaj ne , ker je ona pač samo v vlogi zaslišanke in ni "oh in sploh", ko ta ki je izvajala svojo lekcijo. Mojca Škrinjar (kdo je ne pozna po njenem pametovanju), pa je drezala v organizacijo in sistem nadzornih služb, kjer je bila gospa Mojca zaposlena. Bolj ji je gospa pojasnjevala organizacijo in odgovornosti posameznikov bolj jo je morila z nekim členom Zakonodaje, ki o tem govori. Skratka Škrinjarjeva in Zakoni, a ne??? 30 let je bila gospa Metka zaposlena v tej instituciji na najbolj odgovornih in zaupanja vrednih mestih, pa je dobila izredno odpoved, zaradi nekih za lase privlečenih razlogov. Po vsem slišanem sodeč lahko zaključim le to, da bi bil naš državni zbor vsaj pol manjši, če bi se spravili ugotavljati njihove napake. Tako to je pri nas. Zini, pa boš letel. No, gospa je trdno odločena poiskati svojo pravico. Če jo ne bo našla doma, jo bo tam, kjer politika nima vpliva. Prav ima in zasluži vso podporo poštenih državljanov. Zadeva smrdi do neba. 😎
resslovenka
22. 10. 2021 09.17
+6
Maja Kajza
22. 10. 2021 08.58
+10
Ta vaš prispevek, končno odpira vrata v resnico, kako je covid zlorabljen primer.
resslovenka
22. 10. 2021 09.18
+5
brabusednet
22. 10. 2021 08.57
-9
Pametna,da ji škoduje pa tega še ni dojela.Koliko jaz vem te teste celi svet uporablja in so veljavni le pri nas nekaj mutite strokovnjaki.
Brandy Amerigo
22. 10. 2021 08.55
+8
Povejte še kdo in zakaj jo je odpustil. Zadnji čas da člani NSjev in vodilni plačajo del škode pri neupravičeni odpustivi delavcev. A je tu na delu globoka država SDSa??
biggbrader
22. 10. 2021 08.30
+4
Nikoli nisem mislil, da imamo na NIJZ toliko strokovnjakov. Ko je izbruhnila epidemija, je pa ta glavna rekla, naj si brišemo smrkelj v rokav in kihamo ter kašljamo v dlan. Le kaj je ta bataljon mikrobiologov in podobnih vrhunskih znanstvenikov delal zadnjih 30 let ?
maske-so-padle
14. 12. 2021 21.27
Se globoko strinjam. Odgovor na tvoje vprašanje pa ne more biti drugačen od NIČ. Ti ljudje, so sami sebi namen. O nevarni salmoneli, ki smo jo dobili na sicer popolnoma urbanem potovanju, so nas obvestili, ko smo že davno preboleli.
biggbrader
22. 10. 2021 08.27
-4
Metka res dobro,.....kuha.
blackkesi
22. 10. 2021 08.23
+5
Tako je ko pa politika deluje v korist svojih firm pa mimo stroke ker stroke itak več nerabimo stroka je vlada POKLJUKEC pa ostala JJ jova banda.
janmar1234
22. 10. 2021 08.19
-2
V prispevku je zaslediti ogromno samohvale, kovanec ima dve plati. Slišati bi morali še drugo plat.
BLAŽEN
21. 10. 2021 21.30
+13
važno je da lopovi služijo peneze
lakala28
21. 10. 2021 21.04
+21
Na NIJZ bo mnogo prostih delovnih mest po volitvah, ko bodo vsi skorumpirani in nestrokovni "strokovnjaki" šli nekam tja proti Mirni, kamor že dolgo spadajo. In potem bo gospa seveda našla prostor za svoje znanje in delo ter bo za to tudi plačana.
TolstojV
21. 10. 2021 21.00
-21
Leva falanga rabi spet neko ljudsko žrtev! Nedolgo od tega opevani Ivan Gale, ki je na koncu svojim levim podpornikom, ki so verjeli v njega potisnil prst v anus z visoko odpravnino! Sedaj je nekako poniknil in o njem več ne slišimo. In levica spet rabi navidezno žrtev neki ljudski opij, da napaja svoje zblojene privržence mora propagirati neke populistične junake. Zdaj bomo vsi postali tale prebrisana manipulatorka Mojca kot prej "vsi smo Gale"! Levičarji to kar počenjate je res že za kozlat!
BLAŽEN
21. 10. 2021 21.31
+10
RdečaKapica
22. 10. 2021 08.05
+5
Tolstoj, predlagam obisk psihiatra, specializiranega za nanašalne motnje, paranojo in izgubo stika z realnostjo, resno, brez heca. To, kar se dogaja s tabo, je znak resne bolezni...
resslovenka
22. 10. 2021 09.22
+5
Zaradi takih, kot ste nekateri desnuharji, smo trenutno kjer smo. Sramota te Slovenije ste in sramotite nas pred celim svetom. To je resnica. Vaše ministre poglejte. Kam spadajo? V politiko prav zagotovo ne. Fujs in fej! 🤑😎
Stane Adami?
21. 10. 2021 21.00
-17
Bila je odpuščena, ker se je baje posluževala udbovskih metod. To se bo videlo na sodišču. Ima pa gospa kot zgleda ogromno masla na glavi.
FrankCostello
22. 10. 2021 08.45
+4
Zakaj pa so namesto nje dali nekega SDS aparačika in ne strokovno osebo?
Janko Belin
21. 10. 2021 20.58
+12
No in se je dr. Metki Paragi "𝘇𝗴𝗼𝗱𝗶𝗹𝗮 𝗩𝗼𝘀̌𝗻𝗷𝗮𝗸𝗼𝘃𝗮"! Jaz sem bil podobnih 'ukrepov' v še rahlo bolj brutalnem stilu deležen ob koncu prve Vlade Pacienta. Od 2004 do 2008 so me "mehčali" in ker se nisem zmehčal, saj sem vztrajno zahteval, da razčistimo, kam je odtekel pokradeni denar namenjen projektu zavetišča ERNEST je 27-10-2008 v zavetišče na Vošnjakovo vkorakal maskiran vod policistov iz enote za izravnalne ukrepe. Obtožbe zoper mene so bile seveda privlečene za lase, kar se dokazal na sodišču čez nekaj let. Banda pokvarjena! Služba je pa le služba!...ane Milan K., pa ne Kučan! p.s.: kasneje mi je policist, katera dobro poznam povedal, da so takrat 27-10-2008 "še lahko" ...čez nekaj dni je namreč že nastopala nova Vlada! #littleorban #korupcija #smrtfasizmu
Antoniozmaj
21. 10. 2021 20.42
+14
"Zapis mojega pričanja se je žal izgubil." (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) Slovenci, kaj vse se dogaja pod vodstvom pacienta in njegove bande zločinske, ki ji janšisti pravijo "vlada"! To je prava albanska mafija!!! A vam še ni dovolj tega, da samo sedite doma in nemo opazujete proteste? Tudi za vas in vaše otroke gre!
blackB
21. 10. 2021 20.19
+17
Koncno nekdo s hrbtenico med vsemi vladnimi nevretencarji. Upam da naslednja vlada poisce strokovnjake, ki so zaradi korupcijskih praks takole odleteli iz sluzbe.
tata_mata
21. 10. 2021 20.50
-1
Gospa s hrbtenico je bila odpuščena. Z drugih razlogov. Bo zanimiv epilog delovnega sodišča. A takrat bo 24_kur tudi poročal o tem?
iga_biba
21. 10. 2021 19.48
+20
Tako je to. Vlada in SDS priznava samo eno resnico. Njegovo.
minnaema@yahoo.com
21. 10. 2021 19.44
+20
& ko se trudiš povedati resnice, samo resnice - te ODŽAGAJO !
Antoniozmaj
21. 10. 2021 20.42
+10
ElectroVoice
21. 10. 2021 19.35
+11
Direktorico laboratorija Žohar Čretnikovo, ki je odpustila g. Metko, sem v oddaji 24 ur poslušal dvakrat. V tem izkušen ocenjujem, da zna velike svinjarije govoriti povsem umirjeno in da njena medijska retorika ustreza modelu s spolirano lobanjo. Tako ali tako je jasno, da bo trenutna vlada po volitvah morala spokati. Za novo vlado pa imam predlog, kako lahko še pred kadrovskim tsunamijem izvede dejanje časti in morale: ODPUSTI NAJ ČRETNIKOVO, DA SI BO SKUSILA, KAJ JE NAREDILA, PA ČETUDI PO DIKTATU ČELINKOTA, g. METKO PA NAJ POSTAVI NAZAJ NA SVOJE DEL. MESTO, ČE BO ŽELELA PA ZA DIREKTORICO LABORATORIJA. Za to pa sta seveda potrebna dva pogoja. Prvi je, da bo g. Metka želela nazaj na mesto, kjer je bila teptana, drugi pa, da sploh želi postati direktorica, ker v tem primeru je pa ne bi mogel več nihče tam je.ati. No.., pozabil sem še na tretji, najbolj kočljiv pogoj. PRI VSEM TEM JE PA OSNOVNI POGOJ POŠTENOST NOVE VLADE. NE POZABIMO: TISTI, KI BI RADI PREVZELI VLADO, SO NEKOČ ŽE NA TA ALI ONI NAČIN VLADALI, IN PRAV VSI SO SE V TEM ŽE "DOKAZALI"...
fredericofelini
21. 10. 2021 19.31
+14
žalostno, da verjamemo kriptonarko..... kateri si delijo dobičke, stroka, ki pošteno in dobro vsem pove, da nekaj ni ok pa ostane brez službe. severna koreja. oz slabše tam vejo kaj lahko in kaj ne
pravičnež
21. 10. 2021 19.30
-12
Draga Paragi.Bila si nemogoča in konfliktna oseba.Sploh ni res da si bila odpuščena zaradi testov.Kdo pa bi trpel sodelavko ki špionira in snema sodelavce.To je delala udba.Tako je delal tudi Gale.
Mali miš
21. 10. 2021 20.02
-7
Glede na njen nastop na tv, mora biti zelo zoprna ženska. In nasilna. Take se v vsaki firmi znebijo takoj, ko je mogoče. Če je tak strokovnjak, kot pravi, si nove službe ne bo težko našla.
oježeš
21. 10. 2021 21.35
+4
In tako dela tvoj idol, sicer je tudi začel on. Zakaj pa misliš, da je bil v Angliji nabavljen v času njegove vlade, cel prisluškovalni komplet. Je prej vedel kaj je kdo rekel, kot je dotični sploh do konca povedal stavek ali se zavedal kaj je rekel. In zato drži pol ljudi v šahu, ki se mu nič ne upajo, v nasprotnem bi že zdavnaj odletel.